IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla сложи край на безплатното зареждане на електромобилите на нови клиенти

Компанията има електростанции в 795 локации по цял свят и над 5 хил. зарядни колонки

21:39 | 16.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Tesla</em></p>

Снимка: Tesla

Американският производител на електромобили Tesla окончателно сложи край на безплатното зареждане в своите станции Supercharger.

Досега компанията даваше на всички свои клиенти право на неограничено безплатно зареждане в станциите. Закупилите Tesla след 15 януари обаче няма да имат това право. Те ще плащат по твърди тарифи, различни за отделните пазари. 

Във Великобритания например цената е 20 пенса (23 евроцента) за киловатчас, което означава максимум 23 евро за пълно зареждане за най-мощните батерии. Компанията също така е изчислила колко ще струва на европейските собственици да изминат разстоянието от Рим до Париж (почти 1500 км) - около 60 евро.

Старите клиенти на Tesla си запазват правото на безплатно зареждане за целия жизнен цикъл на автомобилите им. Новите като частична компенсация ще получават ваучер за 400 киловатчаса веднъж в годината - на датата, на която е била доставена колата им.

В момента има изградени станции Supercharger в 795 локации по цял свят, с общо над 5000 зарядни колонки.

Tesla ще въведе и наказателна такса за онези автомобили, които престояват на колонките, след като вече са заредили. Това е нарастващ проблем за компанията, тъй като все повече клиенти си оставят автомобилите за дълго на станциите и пречат на останалите да ги ползват. 

Затова в момента, в който зареждането приключи, собствениците ще бъдат известявани чрез мобилното приложение на компанията. За всяка следваща минута престой на колонката ще им се начислява еквивалентът на 45 евроцента глоба. "Потребителите не биха си оставили автомобила паркиран на колонката за бензин. Същото мислете би трябвало да се прилага и към нашите зарядни станции", заяви говорител на Tesla. 

Още автомобилни новини можете да откриете в Automedia

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още