IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW не намира доказателства за още манипулации

Не се очакват съкращения на работни места сред постоянния персонал, според представител на ръководството на компанията

22:01 | 13.11.15 г.
VW не намира доказателства за още манипулации

Volkswagen (VW) не намира доказателства за по-нататъшни нарушения и манипулации на вредните емисии при дизеловите двигатели. Това съобщи членът на надзорния съвет на компанията и шеф на работническата група Бернд Остерлох, цитиран от Ройтерс.

Производителят на автомобили отчете и спад на продажбите си след избухването на скандала, допълва информационната агенция.

Херберт Дийс от борда на директорите на VW допълва, че не се очакват съкращения на работни места сред постоянния персонал.

VW се бори с най-голямата криза в своята близо 80-годишна история, след като през септември призна за манипулации на вредните емисии и консумацията на гориво при няколко дизелови модела, продавани в САЩ. По-късно се оказа, че от проблема са засегнати автомобили, пласирани и на други пазари.

Компнията провежда свое собствено независимо разследване и обеща да ускори програмата си за стимулиране на персонала, за да насърчи служителите да се включат в проверката.

Топ представители на ръководството на VW и представители на служителите преговарят за балансирано съкращаване на разходите и бъдещи инвестиции заради очакваните многомилиардни глоби за манипулациите, съдебни дела и разходите около тях.

Според анонимни източници Дийс обмисля съкращаване на временно наетите служители в компанията. Бонусите също няма да са на миналогодишните нива.

През октомври продажбите на компанията са се свили с 3,5% на годишна база. Намалението се дължи отчасти на забраната на продажбата на някои модели в Европа заради скандала, посочват от производителя. Продажбите само на бранда VW са намалели с 5,3%.

“Цялата компания се стреми да възстанови доверието на клиентите в марката и продуктите ни”, коментира главният директор по продажбите на VW Юрген Стакман.

Дийс посочва, че поръчките на автомобилостроителната компания в Германия растат, но намаляват в Южна Европа, Великобритания и някои пазари извън Европа.

Той допълва, че обезщетенията за собствениците на автомобили на VW ще са съобразени индивидуално с нуждите на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още