IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Франция няма да бъдат продавани дизелови и бензинови автомобили след 2040 г.

Министър предлага да се създаде "преходна премия" в помощ на бедните домакинства, за да продадат старите си автомобили и да си купят по-чисти коли

17:16 | 06.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След 2040 г. във Франция няма да бъдат продавани дизелови и бензинови автомобили, заяви днес пред журналисти министърът на екологичния и солидарен преход Никола Юло, цитиран от световните агенции.

Министърът предложи да бъде създадена "преходна премия" в помощ на бедните домакинства, за да продадат старите си автомобили и да си купят по-чисти коли. Чрез нея ще бъде възможно да се замени дизелов автомобил отпреди 1997 г. или бензинов от преди 2001 г. с по-чиста нова или употребявана кола. Той обаче не уточни в какъв размер ще е премията.

При представянето на своя климатичен план Юло призна, че целта е трудна, по-специално за производителите на автомобили.

Това е "истинска революция", но съществуват условия за това, допълни Никола Юло.

По думите му френските автомобилни компании са в състояние да подкрепят и изпълнят това обещание, което цели също така опазване на общественото здраве.

В Европа Холандия и Норвегия неотдавна обявиха, че ще въведат такива мерки. 

Вчера шведската автомобилна компания Volvo стана първият голям производител на автомобили, който обеща да спре производството на нови модели, задвижвани единствено от двигатели с вътрешно горене, след 2019 г.

Над 95 процента от регистрираните през 2016 г. в Западна Европа нови автомобили са с дизелови и бензинови двигатели, според данни на Европейската асоциация на автомобилостроителите (АСЕА).

Климатичният план, представен днес от Никола Юло, беше обещан през юни от президента Еманюел Макрон в стремежа му да се предприемат активни действия след оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Споразумението предвижда да се сведе до 2050 г. увеличението на средната температура на планетата под 2 грасуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Такива обещания за светлото далечно бъдеще се дават с надеждата, че до тогава ще бъдат напълно забравени. Все пак трябва да се подхранва надеждата на слабо интелигентните, че това което няма да успее пазарът може би ще го таправят правителствата със закони и декрети. Горките наивници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още