IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

515 млрд. евро се насочват към инвестиции в имоти в Европа

Анализаторите обаче очакват само около половината от капитала да намери реализация на пазара

17:08 | 20.10.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
515 млрд. евро се насочват към инвестиции в имоти в Европа

Обемът на капитала, който ще бъде насочен към инвестиции в недвижими имоти в Европа, е нараснал два пъти през последното десетилетие от 250 млрд. евро през 2006 г. до 515 млрд. евро тази година, сочат данни на консултантската компания Catella. Мениджъри на глобални инвестиционни фондове споделят пред компанията, че Старият континент ще е основната им цел в идните 12 месеца.

„Очакваме този голям обем капитал да промени инвестиционните пазари в Европа в средносрочен план“, коментира Томас Бейърли, директор проучвания в Catella, цитиран от FTSE Global Markets. „С разливането на капитала извън традиционните европейски инвестиционни центрове Лондон и Париж, през следващите 12 месеца очакваме да видим повишаваща се инвестиционна активност в Германия, Скандинавските страни и Испания.”

От компанията прогнозират, че трансграничната активност между тези пазари ще набере скорост и инвестиционните пазари ще стават все по-международни.

Според анализаторите местните играчи ще се изправят пред предизвикателства при опита на новите инвеститори да навлязат на тези пазари.

Причините този голям инвестиционен обем да е насочен към европейските пазари са комплексни. Става въпрос за дълъг списък от взаимодействащи си тенденции, не на последно място високата ликвидност, осигурена от американския Федерален резерв и Европейската централна банка, слабото представяне на пазарите на инструменти с фиксирана доходност, както и прекалено големият поток от средства, насочвани от азиатски мениджъри на фондове към европейски икономики, в частност увеличението на китайски инвестиции в имоти в Европа и САЩ.

Същевременно се наблюдава и възраждане на интереса от инвеститори от Близкия изток, в частност държавни инвестиционни фондове с дейност в Париж и Лондон, които са станали особено активни на пазара на имоти. От Catella отбелязват също и слабо повишение на интереса от инвеститори и частни фондове от САЩ, както и и от канадски пенсионни фондове.

„Макар и цифрите да са впечатляващи, очакваме само около половината от капитала да намери реализация на пазара в крайна сметка. Причините за това са недостиг на имоти в основния сегмент, разминаване на ценовите очаквания и сложни регулации, които спъват инвестициите на новите фондове. Ето защо прогнозата ни за 2014 г. е положителна, но предпазлива, като очакваме обемът на сделките в Европа да достигне около 215 млрд. евро, което е малко по-ниско от обема през 2007 г., но пък е увеличение от 53% в сравнение с 2013 г.”, изтъква Бейърли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
raul_castro
преди 9 години
С една дума - инфлация. Помните ли старата българска погожорка: 'шило в торба не стои'. Така е и с новонапечатаните пари, които днес е модерно да се наричат 'влята ликвидност' - започват лека полека да се 'вливат' на пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още