IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският гигант TPG засилва присъствието си на пазара на имоти

Компанията затвори първия си фонд за недвижими имоти, като набра над 2 млрд. долара

12:49 | 08.10.15 г.
Американският гигант TPG засилва присъствието си на пазара на имоти

Компанията за частен капитал TPG затвори първия си фонд за имоти, като набра повече от 2 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal.

Компанията е сравнително нов играч на пазара на недвижими имоти. Тя започна процес по набиране на средства за специален фонд през първата половина на 2014 г. Целта беше за ангажименти от 1,5 млрд. до 2 млрд. долара.

Постигането на тази цел е предизвикателство дори и за гигант като TPG, който разполага с активи за 75 млрд. долара под управление, отбелязва изданието.

Инвеститорите бягат от фондовете за имоти, след като много от тях се опариха от времето преди кризата. Наблюдава се постепенното им връщане към бизнеса, но предпочитанието им е към компаниите с опит на пазара.

Подразделението на TPG за имоти започна да инвестира през 2009 г. Укрепването на икономиките в Европа и САЩ пък увеличи вероятността по-рисковите стратегии да се отплатят.

Увеличава се и доверието на институционалните инвеститори в пазара на имоти, което е допълнително улеснение за набирането на средства.

От началото на годината фондовете за имоти по света са набрали общо близо 48 млрд. долара, което е следкризисен рекорд, отбелязва изданието. Въпреки това обаче обемът на средствата остава далеч от предкризисния пик, отчетен през 2008 г. – 74,2 млрд. долара, показват данни на консултантската компания Preqin.

TPG засилва присъствието си на пазара на имоти и обмисля и първично публично предлагане, след като конкурентите и Blackstone Group LP и KKR също дебютираха на борсата.

Напоследък недвижимите имоти са в центъра на вниманието заради атрактивната доходност от инвестициите. Бизнесът с имоти е вторият най-значим за гиганта Blackstone. Все по-осезаемо е и присъствието на пазара на Apollo Global Management LLC. Компанията се съгласи да придобие империята на магната Никълъс Шорш, като сделката увеличи повече от два пъти вложенията й в имоти.

TPG е сравнително нов играч при набирането на средства за инвестиции в имоти. Съоснователят на компанията Джеймс Колтър обаче не е. Той е и съосновател на една от водещите агенции за недвижими имоти и компании за дялов капитал - Colony Capital, като работи там до 2000 г., когато се присъединява към TPG.

От 2009 г. TPG е инвестирала в имоти около 2,7 млрд. долара чрез изкупуване на фондове. Компанията притежава и P3 Logistic Parks – паневропейска индустриална платформа, и изкупува имоти в Полша – една от най-динамичните европейски икономики с все по-разрастваща се средна класа.

Групата придоби и унгарската строителна група Trigranit, която притежава имоти в Централна и Източна Европа, включително и в Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още