IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Сингапур ще се удвоят до 2030 г., според Morgan Stanley

Банката не е съгласна с прогнозите за забавяне на ръста и застаряване на населението в мегаполиса

11:26 | 22.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължителният спад на пазара на имоти в Сингапур се очаква да приключи през следващата година, а до 2030 г. цените на жилищата в мегаполиса ще се удвоят, прогнозира Morgan Stanley, цитирана от CNBC.

“Експертите на пазара на имоти очакват забавяне на ръста на населението, застаряване на населението и забавяне на структурния растеж, които да окажат натиск в дългосрочен план на пазара на имоти. Не сме съгласни с това и смятаме, че цените на имотите ще се удвоят до 2030 г.“, посочват анализаторите от банката.

Това означава, че всяка година трябва да има 5-6% ръст на цените на жилищата в Сингапур.

През първото тримесечие на годината цените на частните жилища в мегаполиса се понижиха с 0,5%, което е 14-то поредно тримесечие на спад.

За периода 2009-2013 г. цените на жилищата в Сингапур отчетоха ръст от 60 на сто заради рекордно ниските лихви в глобален мащаб и експанзивната парична политика на централните банки. Това накара местното правителство да въведе мерки за ограничаване активността на пазара, за да прекрати резкия ръст на цените.

През март т.г. обаче местната администрация отмени част от ограниченията. Според Morgan Stanley това е знак, че пазарът е близо до дъното, което ще подобри и доверието на купувачите.

Банката очаква продажбите да започнат да се увеличават още тази година, а ръстовете на цените да започнат да се ускоряват от следващата година.

Що се отнася до предлагането, очаква се то да намалява. За тази и следващата година намалението се очаква да достигне 40%.

Според банката до 2030 г. едно от всеки пет домакинства в Сингапур ще се състои от само един човек. През 2010 г. те бяха едно от всеки осем домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още