IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай предупреждава за ръстовете в сектора на имотите

Коментарите на управителя на институцията Джоу Сяочуан са сигнал за предстоящи мерки за "охлаждане" на пазара на имоти

12:20 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Управителят на централната банка на Китай Джоу Сяочуан започна да говори срещу резките ръстове на цените на жилищата в страната и продължаващото разширяване на кредитирането. Това е сигнал, че Пекин вероятно готви още мерки за „охлаждане“ на прегряващия пазар на имоти, след като в края на миналата година реализира някои насърчаващи политики, за да стимулира растежа, предава Ройтерс.

Джоу коментира, че правителството на Китай внимателно наблюдава ръста на цените на имотите в някои градове и ще предприеме подходящи мерки, за да насочи тези пазари към здравословно развитие.

В много от най-големите и второстепенните градове на Китай, сред които Пекин, Шънджън, Ханджоу, Гуанджоу, Суджоу, Чънду и Ухан, бяха въведени ограничения за инвестиции в имоти на местно ниво, включително увеличаване на първоначалната вноска по ипотеките и забрана за купуване на жилища от хора без жителство и вече притежаващи имоти. Решенията на местните администрации целят прекратяване на спекулациите на местните пазари.

Зам.-финансовият министър на Китай Джу Гуангяо потвърждава позицията на Джоу Сяочуан в интервю за официалната информационна агенция Синхуа. Според Джу мерките на властите за ограничаване на ръста на цените на жилищата са „навременни и подходящи“.

Тенденциите на пазара на имоти в Китай подкрепиха икономическия растеж. Търсенето в сектора на имотите обаче, който подкрепя още около 40 свързани индустрии, вече преминава здравословните граници и води до драстично увеличаване на кредитния риск, посочва информационната агенция.

Още през август Международният валутен фонд предупреди, че Китай трябва да ограничи темповете на ръст на кредитирането, като за слабите фирми то трябва да бъде и напълно пресечено. Основните опасения на Фонда са свързани с нарастващата вероятност от банкова криза, ако силните ръстове в сектора продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още