IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт притиска и инвеститори в бизнес имоти

Досега не сме виждали скандал с такива мащаби в автомобилната индустрия, според консултант

14:29 | 07.10.15 г.
Дизелгейт притиска и инвеститори в бизнес имоти

Т.нар. „Дизелгейт“, във вихъра на който попадна германският производител на автомобили Volkswagen (VW), повдига сериозни опасения и разкрива рисковете, на които са изложени много от инвеститорите в бизнес имоти в Европа.

Това коментира Адам Чапман, който оглавява отдела в консултантската компания Knight Frank, отговарящ за автомобилната индустрия, съобщава онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Чапман припомня, че германската компания отдели 6,5 млрд. долара за решаването на проблема с манипулираните вредни емисии, но американската Федерална агенция за околна среда може да ѝ наложи глоба в размер до 18 млрд. долара.

„Без да има ясна стратегия как ще разрешат проблема, няма как да знаем и пълната степен на въздействието. Досега не сме виждали скандал с такива мащаби в автомобилната индустрия. Някои анализатори предполагат, че може да се стигне и до защита от банкрут. Това, разбира се, са спекулации и такова развитие е малко вероятно, но VW изгуби 35 на сто от пазарната си оценка след разкритията“, коментира той.

Скандалът обаче предизвиква безпокойство и у инвеститорите в имоти за автомобилната индустрия. VW от дълги години е най-търсеният и предпочитан партньор от много от институционалните фондове, компаниите за имоти, а и частни инвеститори.

През последните години компанията сключи множество договори за наем с доста добра възвръщаемост за инвеститорите.

Резултатите от проучване на консултантката компания Evercore, проведено сред 62 институционални инвеститора, сочат, че две трети от тях спират инвестициите си във VW за период от шест месеца или поне докато не се изясни пред какви разходи, глоби и съдебни искове се изправя компанията.

Подобна е и нагласата сред британските инвеститори в имоти.

Инвеститорите ще се сблъскат с проблеми и заради очаквания спад на продажбите на групата поне в краткосрочен план. Истинският пазарен тест се очаква през последните три месеца на тази и първите три месеца на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още