IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Поулсън осребрява инвестициите си в парцели в САЩ

Откакто достигнаха дъното си през 2009 г, цените на терените, подготвени за строителство, са скочили с 57 на сто, според консултант

12:13 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Поулсън.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джон Поулсън. Снимка: архив, Ройтерс

Хедж фонд мениджърът Джон Поулсън е започнал да осребрява залога си на жилищния пазар в САЩ – парцелите, които притежава, съобщава Bloomberg.

След 2009 г. той придоби над 35 хил. парцела за жилищно строителство. През последната година Paulson & Co. е започнала да продава терените, пояснява Майкъл Бар, който управлява имотите на компанията.

Поулсън инвестира 770 млн. долара в парцели за строителство, като купуваше предимно подценени активи или активи на собственици в затруднение. Той придоби и няколко квартала в Аризона, Калифорния, Колорадо, Флорида и Невада.

Бар посочва, че Поулсън е смятал, че най-добрият начин да се възползва от възстановяването на жилищния пазар са терените за строителство. По време на спад на пазара земята е най-силно засегната, а във фазата на възстановяване, когато цените на жилищата растат, цените на земята растат още по-силно.

Инвестициите на Поулсън почти вкараха компанията му в топ 10 на най-големите фирми за инвестиции в имоти в САЩ. Той обаче планира бавно да разпродава парцелите, които придоби, за реализирането на проекти, чиито цени рязко се покачват.

Откакто достигнаха дъното си през 2009 г, цените на терените, подготвени за строителство, са скочили с 57 на сто, сочат данни на консултантската компания John Burns Real Estate Consulting. На някои от най-тежко ударените от кризата пазари, където в момента се наблюдават бързи темпове на възстановяването, увеличението на цените на парцелите е почти двойно.

В сравнение с други инвеститори в терени за строителство Джон Поулсън започва да продава сравнително късно, отбелязва агенцията. Според анализатори обаче конкурентното предимство на неговия фонд е, че е с по-дългосрочен хоризонт.

Базираната в Ню Йорк Angelo Gordon & Co. например продаде или договори продажбата на около 80 на сто от притежаваните от компанията терени, придобити в периода 2008-2012 г. Starwood Land Ventures – дъщерно дружество на Starwood Capital Group, се раздели с около половината от своите 20 хил. терена, които придоби след 2007 г. в Калифорния, Флорида, Аризона и Колорадо.

GTIS Partners инвестираха над 1 млрд. долара в над 35 хил. парцела след 2009 г. и в момента продават на двойна и дори четворно по-висока цена.

Кризата на жилищния пазар доведе до фалит много строители и собственици на парцели, което даде възможност на фондовете да направят мащабни инвестиции в сектора.

Поулсън обаче рискува с момента на продажбата, тъй като ръстовете на цените на земята за строителство в момента рязко се забавят. Строителните компании дори обмислят да започнат да свиват инвестициите си в земя заради агресивното ценообразуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още