IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай и Филипините приковават вниманието на глобалния пазар на ваканционни имоти

Страните изместват традиционни ваканционни дестинации за британците, като Франция, Испания и Португалия

16:02 | 16.06.16 г.
Дубай и Филипините приковават вниманието на глобалния пазар на ваканционни имоти

В началото на летния сезон търсенето на ваканционни имоти в Дубай и Филипините е достигнало рекордни равнища, показват данните на онлайн портала TheMoveChannel.com за май.

Двете страни са успели да изместят традиционни дестинации за покупка на втори дом, особено от британците, като Франция, Испания и Португалия, и се нареждат на съответно второ и трето място в класацията. За първи път те попадат в топ 3 на най-желаните дестинации за покупка на втори дом.

Интересът на частните инвеститори в имоти към Обединените арабски емирства, в частност към Дубай, расте от известно време насам. През април емирството отчете един от най-силните скокове в класирането – с 10 позиции, като попадна в топ 10 на подреждането.

От изданието обясняват интереса с доходността от отдаването на имоти под наем и с начина на живот в Дубай. Пазарът на имоти в емирството приключва с периода на корекция и вече преминава на следващия етап от развитието си, преодолявайки спекулативната фаза.

Филипините пък привличат все повече купувачи заради разрастващото се население и все по-голямото значение на туризма за икономиката на страната. В страната вече се предлагат първокласни инвестиционни имоти, включително и със стратегия за излизане от инвестицията, с гарантирана висока доходност и възможност да бъдат ползвани и от собствениците за определен период от годината.

Лидерската позиция си остава за САЩ с почти 12 на сто от запитванията за покупка на ваканционни имоти.

Класирането на България остава стабилно. Страната ни се изкачва само с една позиция в класацията през май до 15-то място, като събира 0,78% от запитванията на инвеститорите.

Франция е била четвъртата най-желана дестинация за покупка на ваканционен имот през май, следвана от Испания и Португалия. Топ 10 се допълва от Швейцария, Италия, Турция и Канада.

Най-силен скок в класацията постига пазарът на втори дом в Ирландия – с 14 позиции до 14-то място. Най-силен спад отбелязват Тайланд и Румъния – със съответно 11 места до 24-та позиция и 10 места до 28-ма позиция.

Влошаването на позициите на европейските дестинации за покупка на ваканционно жилище вероятно може да се обясни с референдума във Великобритания за членството ѝ в Европейския съюз (ЕС), който ще се проведе на 23 юни.

Все пак британските купувачи не са се оттеглили съвсем от пазара на ваканционни имоти на континента, а Франция в момента е на гребена на вълната заради европейското първенство по футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още