IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емблематичният хотел Grosvenor House в Лондон е обявен за продажба

Собственикът на хотела - затрудненият индийски конгломерат Sahara, не успя да намери решение за рефинансиране на кредита за хотела

12:41 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Grosvenor House. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Grosvenor House. Снимка: архив, Ройтерс

Емблематичният хотел Grosvenor House в Лондон е обявен за продажба, след като собственикът му – затрудненият индийски конгломерат Sahara, беше поставен под попечителството на кредиторите, съобщава Ройтерс.

Консултантската компания Deloitte съобщи, че е назначена за синдик на Sahara Grosvenor House Hospitality Ltd, която е собственик на хотела. Консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) ще е посредник при сделката.

Основателят на Sahara Субрата Рой бе вкаран в затвора през миналата година, след като не се яви на съдебно заседание по делото за спора с индийския регулатор на капиталовите пазари. Регулаторът обвини Рой, че не е възстановил на инвеститорите крупна сума заради продадени незаконни облигации на компанията.

Съдът му определи гаранция в размер на 1,6 млрд. долара. Това е и втората най-голяма гаранция в света, поставяна някога, както и най-голямата в Индия. За да събере парите, Рой се опитва да продаде хотелите си по света. В един момент се разнесе слух, че султанът на Бруней възнамерява да придобие Plaza Hotel и Dream Hotel в Ню Йорк, както и Grosvenor House Hotel в Лондон.

Рой преговаряше и с базираната в САЩ Mirach Capital за кредит, гаранция по който трябваше да са хотелите на групата в чужбина. Преговорите обаче не се увенчаха с успех.

Синдикът на компанията е назначен заради проблемен кредит на Bank of China за хотела в Лондон. „Действията по назначаването на синдик не ни пречат да продължим да работим по рефинансиране на сделката, но сега ще трябва да процедираме със съгласието на синдика“, посочват от конгломерата.

Хотелът Grosvenor House е с 494 стаи и се оперира от Marriott International Inc. Ако се стигне до продажба, очакванията са той да донесе повече 470 млн. паунда – сумата, която Sahara плати за него през 2010 г.

От JLL коментират, че ще преговарят с инвеститори от Близкия Изток, Азия и САЩ за хотела. „Този тип активи не се появяват толкова често на пазара, така че когато излезе такава възможност, интересът обикновено е голям, особено поради интереса около смяната на собствеността“, посочва Марк Уин-Смит, главен изпълнителен директор на групата на компанията за туристическия сектор и хотелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още