IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е най-прозрачният устойчив пазар на имоти в света

Минималните изисквания за енергийна ефективност и системите за сертифициране на "зелени" сгради са най-предпочитаните инструменти за устойчивост

18:44 | 29.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Франция е лидер в класация на консултантската компания JLL за устойчиви и прозрачни пазари на имоти.

Проучването обхваща общо 27 от водещите пазари на имоти по света, като ги оценява според стандартите за енергийна ефективност, енергийното потребление, системите за сертификация на “зелени” сгради, отчитането на въглеродните емисии и т.н.

България не е включена в проучването.

В групата на най-зелените пазари попадат още Австралия, Япония и Великобритания.

Едно стъпало по-надолу са Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австрия, Дания и повечето от останалите западноевропейски държави.

На дъното на класацията са Мексико, Малайзия, Тайван и Турция като пазари с най-ниска устойчивост и прозрачност.

Общият индекс за устойчивостта и прозрачността на пазарите на имоти, изчисляван от компанията, показва бавен, но стабилен напредък във все повече страни, посочват експертите.

От обхванатите пазари в 17 се отчитат по-добри резултати. В половината от тях подобрението е благодарение на въвеждането на доброволни минимални стандарти за енергийна ефективност на съществуващи сгради.

Най-повсеместно разпространеният инструмент за прозрачност и влияние върху околната среда на сектора на имотите си остават минималните стандарти за енергийна ефективност. Те са задължителни в 87% от изследваните държави.

Вторият най-популярен инструмент са схемите за сертифициране на “зелени” строежи. В над две трети от проучваните пазари сертифицираните строежи и техните оценки са публично достояние.

Най-широко използвана в целия свят е системата за сертифициране на “зелени” сгради LEED. BREEAM е втора по популярност.

Като цяло обаче липсват финансови показатели за представянето на “зелените” сгради. Само в 4 страни от анализираните са публикувани такива – в лидерите Франция, Канада, Нова Зеландия и Австралия.

Това е една от основните празнини на световните пазари на недвижими имоти, защото без финансовите данни трудно може да се направи оценка за относителната ефективност на по-екологично устойчивите активи, подчертават от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още