IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градовете в САЩ са изправени пред недостиг на терени за строителство

Градовете, които се разрастваха преди кризата, сега отново се разрастват. А в градовете, които и преди бяха пренаселени, вече няма къде да се строи

13:45 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сан Франциско, щата Калифорния. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сан Франциско, щата Калифорния. Снимка: Архив Ройтерс

През последните години в САЩ се наблюдава недостиг на жилища и логичният въпрос би бил защо просто не се построят нови. Един от проблемите обаче е, че няма терени за строителство – поне там, където американците биха искали да живеят, разказва Bloomberg.

Градовете, които се разрастваха преди кризата, сега отново се разрастват. А в градовете, които и преди бяха пренаселени, сега няма места за строителсво. Тези обстоятелства накараха строителите да се фокусират върху райони в центъра, където е позволено по-гъсто застрояване, а новите площи са с все по-високи цени.

В един момент свободните площи в желаните градски райони просто ще свършат“, коментира Иси Ромем, главен икономист в BuildZoom.

По историческите стандарти градовете растат отвътре навън, като компаниите развиват перифериите. След това се запълват пространствата между вече облагородените райони, а когато вече свършат вътрешните пространства за застрояване, инвеститорите просто продължават навън.

В някои от тези градове като Остин, щата Тексас, и Нашвил, щата Тенеси, имаше прояви на бум в центъра. Като цяло обаче тенденциите в тези метрополиси са като развитието на Далас, щата Тексас. В радиус от 30 мили (близо 50 км) от центъра продажбите на нови жилища се понижават от 2000 до 2015 г. Извън този радиус обаче продажбите растат с над 50%. Такава динамика се наблюдава във Финикс (щата Аризона), Атланта (щата Джорджия) и Сан Антонио (щата Тексас).

В най-скъпите американски градове обаче развитията са в посока отвън навътре. Новото строителство на места като Ню Йорк е концентрирано в клъстъри в центъра, където правилата позволяват по-гъсто застрояване. Тези градове на практика спряха да се разширяват още преди десетилетия. И тъй като строителни площи се намират все по-трудно, цените растат, което намалява вариантите за строителите, които се надяват на печалба.

„Компании, които строят върху скъпи площи, се стремят да компенсират цените, като строят по-нагъсто“, посочва Ромем. В много от случаите това означава фокусиране върху луксозни апартаменти, които предлагат по-висок марж на печалба. Единствените, които могат да купят такъв имот, са най-заможните и така се завърта порочен кръг, коментира Bloomberg.

През последно време на някои места се наблюдава свръхпредлагане на луксозни апартаменти и компании в Ню Йорк и Сан Франциско понижават наемите на най-скъпите апартаменти. Като цяло обаче тенденцията е за ръст на цените.

Какво ще се случи оттук нататък вече зависи дали ще има промени в правилата за зониране, за да се позволи по-гъсто застрояване. „Докато тези градове продължават да просперират икономически, ще виждаме как по-бедните ще бъдат измествани в полза на по-богатите“, прогнозира Ромем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още