IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще привлича инвеститори в имоти от страни извън ЕС с гражданство

Граждани от трети страни, които вложат 250 хил. евро в имот, ще получават не само разрешително за пребиваване, но и паспорт, предвижда пакет от готвени промени

12:08 | 27.10.14 г.
Гърция ще привлича инвеститори в имоти от страни извън ЕС с гражданство

Жители на страни извън Европейския съюз (ЕС), които инвестират в недвижими имоти в Гърция, скоро ще могат да получават гръцко гражданство, ако инвестират поне 250 хил. евро в придобиването на имоти, пише електронното издание Ekathimerini.com, като се позовава на висш служител на гръцкото министерство на вътрешните работи.

Ангелос Сиригос, генерален секретар по въпросите за населението и социалната интеграция в министерството, е заявил по време на проявата Enterprise Greece миналата седмица, че тази мярка и други промени формират пакет, който правителството подготвя, за да направи инвестициите в имоти в Гърция по-привлекателни за граждани на страни извън ЕС. Пакетът ще бъде внесен в парламента в рамките на следващите няколко седмици и ще влезе в сила до края на годината, е допълнил Сиригос.

Към днешна дата инвеститорите, които вложат поне 250 хил. евро в имот в Гърция, имат право на петгодишно разрешително за пребиваване. Сега се предвижда тези разрешителни да бъдат подновени след изтичането на първите пет години, като инвеститорите ще имат право също и да получат гръцко гражданство, след като са живели в страната седем последователни години.

Интересна особеност в новия план е, че се предвижда отпускането на разрешителни за пребиваване и на родителите на инвеститорите в имоти. Това означава, че ако млад инвеститор от трета страна инвестира поне четвърт милион евро в Гърция, ще може да доведе и родителите си в страната, които също ще получат разрешителни за пребиваване. Ако инвеститорът сключи брак с гражданин на страна извън ЕС, не само съпругата, но и родителите й ще получат разрешителни. Досега законът предвиждаше само съпругата и децата (до 21-годишна възраст) да имат право на разрешителни за пребиваване.

Предвижда се още ако инвеститор от трета страна купи имот и придобие разрешително за пребиваване, а след това реши да продаде имота на друг гражданин на трета страна преди изтичането на петте години, разрешителното да се прехвърля на новия собственик, което досега е било невъзможно.

Въпреки някои недостатъци програмата за разрешителни за пребиваване се счита за успешна в Гърция засега. Главният изпълнителен директор на държавната агенция за инвестиции Invest in Greece Стефанос Исаяс казва, че през последните пет месеца са издадени 392 разрешителни и още 83 предстои да бъдат издадени. За сравнение, в Португалия през последните 14 месеца са издадени 420 разрешителни, макар страната да е издала общо 1366 такива разрешителни спрямо 436 в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още