IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ продължават да отчитат силни ръстове

Полша затвърждава позициите си на водещ пазар в региона с обем от малко над 2 млрд. евро за първото полугодие

12:29 | 26.07.16 г.
Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ продължават да отчитат силни ръстове

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) (без Русия, за която се правят отделни анализи – бел. ред.) отбелязва ръст от 69% до 5,1 млрд. евро през първата половина на годината, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Това е и най-доброто полугодие за сектора на бизнес имотите в региона от 2007 г. насам, когато беше регистриран пикът на пазара преди световната финансова криза, посочват експертите.

Очакванията са през тази година обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа да надвиши 10 млрд. евро.

Полша затвърждава позициите си на водещ пазар в региона с обем от малко над 2 млрд. евро за първото полугодие, показват данните. Страната продължава да привлича инвеститори заради доброто си икономическо представяне и продължаващото подобрение на прозрачността на пазара на имоти.

Най-предпочитани от инвеститорите в Полша са търговските площи с привлечени малко над 1 млрд. евро, следвани от офиси със 786 млн. евро и логистични площи с 286 млн. евро, сочи статистиката на компанията.

Около две трети от сделките с бизнес имоти в Полша са на регионалните пазари, а не в столицата. Варшава обаче остава лидер на пазара на офис площи в страната.

На второ място като най-предпочитан от инвеститорите пазар в Централна и Източна Европа е Чехия с обем на инвестициите от 950 млн. евро за полугодието. Следва Унгария с 910 млн. евро, Румъния с 340 млн. евро и Словакия с 310 млн. евро.

Останалите пазари от Югоизточна Европа, в които попада и България, са привлекли 540 млн. евро инвестиции в бизнес имоти. Не всички от тях обаче JLL наблюдава пряко, поради което няма и разбивка на обемите по държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още