IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни са достигнали рекорд през 2015 г.

Най-активни на пазарите в региона са чуждестранните инвеститори

13:06 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни са достигнали рекорд през 2015 г.

Обемът на сделките с бизнес имоти на пазара в Скандинавския регион е достигнал рекордните 40 млрд. евро през 2015 г., съобщава онлайн изданието property-magazine.eu, като се позовава на данни на консултантската компания Pangea Property Partners.

Обемите са по-високи дори от тези, регистрирани през 2006-2007 г., когато бяха постигнати предишните рекорди.

Що се отнася до отделните национални пазари, рекорди са отчетени в Норвегия и Финландия.

Консултантите посочват, че пазарът в региона е на върха си, а купувачите са активни във всички сегменти, а при много от сделките са постигнати и рекордно високи цени, отчита консултантската компания. 

Увеличението на инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни достига 36 на сто на годишна база през 2015 г., сочат още данните. Най-силен ръст е регистриран в Норвегия и Дания, където обемът на трансакциите се е удвоил през миналата година.

Трета по ръст е Финландия – с 30 на сто. В Швеция обаче е отчетен лек спад, макар че страната запазва позициите си на най-голям пазар с общ обем на сделките от 15,5 млрд. евро.

Ръстът на инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни се определя основно от активността на чуждестранните инвеститори. Трансграничните сделки съставляват малко над 35 на сто от общия обем на трансакциите през 2015 г. – най-високият дял от финансовата криза насам.

На практика шест от всеки десет сделки са с международен купувач, отчитат експертите.

Международните инвеститори са привлечени от размерите на пазарите в региона и тяхната ликвидност, отчитат експертите. През последните години делът на Скандинавските пазари от общия европейски достига 13-15%, но заради засиления интерес очакванията са той да се увеличи през тази година. Настоящата макроикономическа ситуация подкрепя инвестиционната активност, като консултантите прогнозират тя да се задържи около рекордните равнища и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още