IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Китай отчитат най-силен ръст от 7 години

Малките градове скоро няма да решат проблема със свръхпредлагането на жилища

12:40 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Инвестициите в имоти в Китай отчитат ръст от почти 7% през 2016 г., показват официалните данни на Пекин, цитирани от Ройтерс.

Това е и най-силният годишен ръст на инвестициите в имоти в страната от седем години заради бума в най-големите градове, отбелязва информационната агенция.

Продажбите на жилища също отбелязват подобен ръст през 2016 г., като само през декември се ускоряват с почти 12% спрямо ноември, сочат още данните.

Инвестициите в имоти пряко засягат около 40 други индустрии и се считат за основен двигател на китайската икономика. За цялата 2016 г. икономическият растеж в Китай достига 6,7%, което отговаря на очакванията на централното правителство, допълва агенцията.

Анализатори имат различни мнения за това дали инвестициите в имоти ще продължат да са двигател на растежа и през 2017 г. Експерти припомнят, че някои от местните администрации предприеха мерки за ограничаване на ценовите ръстове и спекулативните покупки, за да предотвратят прегряване на жилищните пазари.

Данните за инвестициите показват, че пазарните участници остават относително оптимистични за устойчивостта на пазара на жилища. Това отчасти се дължи на по-ниските запаси от жилища в големите градове въпреки ограничаването на ръстовете на цените.

Правителството в Пекин е изправено пред дилема. От една страна властите се опитват да забавят ръста на цените, подкрепян от търсенето. От друга страна строителните предприемачи все още имат интерес да строят на „горещите“ пазари. Това е в съответствие и с интересите на местните власти, които основно разчитат на приходите от продажбата на земя.

И Китай обаче се изправя пред несигурност заради международната обстановка, след като днес Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност като президент на САЩ. Същевременно задлъжнялостта и на бизнеса, и на домакинствата във втората най-голяма икономика в света продължава да чупи рекорди.

Тревожното в статистиката е, че запасите от жилища в Китай като цяло почти не се променят въпреки ръста на продажбите. На фона на тревожно ниските запаси от нови жилища в големите градове това означава, че малките населени места скоро няма да решат проблема със свръхпредлагането, което тежи на местните икономики.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още