IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в студентски жилища се ориентират към Германия

Очакванията са през тази и следващата година обемът на инвестициите в сектора да се утрои

12:06 | 12.08.16 г. 1
Инвеститорите в студентски жилища се ориентират към Германия

Нарастващата популярност на Германия сред чуждестранните студенти и недостигът на малки апартаменти под наем, подходящи за студенти, е ниша, която започва да привлича все повече инвеститори, пише Ройтерс.

Студентските жилища са традиционно силно субсидиран сектор в страната, където се обучават почти 3 млн. студенти. Почти една четвърт от тях са от други държави.

За разлика от други западни страни обаче, в Германия студентите са склонни да наемат частни апартаменти или споделени апартаменти извън колежите и университетите. Само около 11 на сто от тях живеят в специални места за настаняване на студенти – тенденция, която анализатори и инвеститори очакват да се промени през следващите няколко години.

Студентските жилища в Германия могат да предложат на инвеститорите годишна доходност от 5-6 на сто, което надвишава доходността от инвестициите в първокласни активи и е многократно над доходността от германските облигации.

През последните години инвестиционните сделки в сегмента на студентските жилища в Германия не надвишават 300 млн. евро. Анализатори обаче очакват обемът им да достигне около 1 млрд. евро през тази и следващата година заради засиления интерес.

В международен план студентите се увеличават с по около 5-10% годишно. Затова и все повече частни компании се насочват към нишата, за да задоволят необходимостта от жилища.

В Германия освен това микроапартаментите, които са най-търсени от студентите, не попадат в обхвата на мерките за контрол на наемите, което допълнително привлича инвеститори.

Най-големият пазар на студентски жилища в Европа си остава Великобритания. През миналата година инвеститорите вложиха рекордните 7,4 млрд. долара в този сегмент от пазара на имоти в страната, според данни на консултантската компания JLL. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Сега всичкото бежанец ще трябва студент да става и да учи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още