IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия пуска "хеликоптерни пари" като данъчно облекчение за първо жилище

Правителството дава до 20 хил. евро данъчни облекчения на купувачите на първи дом

16:01 | 12.10.16 г. 3
<p>
	Дъблин. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Дъблин. Снимка: Pixabay

Ирландия ще раздава безплатни пари на бъдещите купувачи на жилища и изглежда, че печеливши ще се окажат банките и строителните компании, съобщава Bloomberg.

Финансовият министър Майкъл Нунън обяви във вторник планове държавата да дава на хората, които за пръв път купуват жилище, до 20 хил. евро данъчни облекчения.

„Данъчното облекчение, предвидено в бюджета, е близо до т.нар. хеликоптерни пари, каквито вероятно ще има в Европа“, казва Дарън Маккинли, анализатор в Merrion Capital в Дъблин.

Ирландските компании с британски експозиции се борят с поевтиняването на паунда, поради което Маккинли препоръчва инвеститорите да купуват акции на Cairn Homes – строителна компания, или Permanent TSB, където 85% от кредитите са ипотеки. Акциите и на двете компании поскъпнаха след публикуването на проектобюджета.

Цената на книжата на PTSB отчете скок от 6,2% до най-високото ниво от 10 май на борсата в Дъблин. Cairn Homes, която строи жилища около ирландската столица, записа ръст в цената на акциите си до шестмесечен връх на борсата в Лондон.

„Строителните компании би трябвало да извлекат полза от повишената увереност, че ще има търсене, когато започват да строят достъпни домове“, казва Колин Шеридан, анализатор в Davy – най-големият инвестиционен посредник в Ирландия.

Bloomberg посочва, че Ирландия се намира в ситуация на недостиг на жилища. Компаниите все още помнят наследството от пукането на имотния балон и засега се изграждат само половината от необходимите 25 хил. нови жилища годишно. Ипотечното кредитиране миналата година възлизаше на едва малко над 10% от нивото през 2006 г. - преди срива на имотния пазар.

„Раздаването на повече пари на хората, за да се надпреварват за ограничените новопостроени жилища, ще повиши цените и ще помогне за възстановяването на печалбите“, казва Джон Маккартни, директор на отдела за проучвания в ирландското звено на Savills. “За съжаление обаче това ще направи жилищата по-малко достъпни”, посочва той.

Финансовият министър Нунън, който обяви плановете в рамките на бюджета за 2017 г., заяви, че купувачите имат нужда от подкрепа.

„В Дъблин не се строят жилища, които да са подходящи за хора, които купуват за пръв път. Млади двойки и самостоятелни хора не могат да си позволят разхода, защото плащат много високи наеми“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Бaхти дeбилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
*** ***.Поради липса на модел на растеж... да пробваме пак последния :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Jorkata
преди 7 години
А така - надувай балона!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още