IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е най-желаната дестинация за инвестиции в бизнес имоти в Европа

Топ 3 се допълва от Германия и Великобритания, според глобален консултант

18:24 | 23.09.15 г. 2
Испания е най-желаната дестинация за инвестиции в бизнес имоти в Европа

Испания е най-желаната дестинация за инвестиции в бизнес имоти в Европа, следвана от Германия, посочва се в доклад на консултантската компания Knight Frank, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията е анкетирала 150 глобални инвеститора. От тях 27% заявяват, че Испания е най-предпочитаната от тях дестинация през следващата година. Това е още един знак за набиращото скорост възстановяване на пазара в страната на фона на атрактивните цени.

Малко над една четвърт от анкетираните посочват Германия като основна своя цел. Резултатите отразяват позитивните нагласи към пазара в страната, които не пресекнаха дори по време на кризата. Само през първото полугодие в бизнес имоти в Германия са инвестирани 30 млрд. евро, което е с 35 на сто повече спрямо първата половина на миналата година.

Третата най-желана дестинация е Великобритания със 17,4% от анкетираните инвеститори. Следва Бенелюкс с 8,4%, Франция с 5,8%, Полша с 5,1%, другите страни от Южна Европа – 3,6%, държавите от Централна и Източна Европа – 3,6%.

На дъното е Русия с 2,2% от анкетираните.

Конкретно за Германия, освен бизнес имотите, изключително атрактивен за институционалните инвеститори е и жилищният сектор, включително и подценените досега сегменти, като студентските жилища, микрожилищата и достъпните жилища, пише онлайн изданието propertyeu.info.

Големите германски градове привличат все повече работна ръка и студенти. Студентите в страната са над 2,7 млн. души, а университетите не подпомагат настаняването. С оглед на това, че учащите се увеличават, очаква се и търсенето на студентски жилища да расте.

Напливът на имигранти към Германия също променя динамиката на пазара. Очаква се и актуалната бежанска криза в Европа да има силно отражение върху жилищния пазар в Германия.

Най-засилено търсене се очаква да има в сегмента на достъпните жилища, особено в най-големите градове. Очаква се и по-засилена подкрепа на правителството в този сегмент от пазара, както и все по-малко пречки пред финансирането на проекти в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още