IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът от жилища в Мадрид ще се свие до 12 хил. единици догодина

Като цяло за Испания се очаква до края на 2015 г. да бъде усвоена над една трета от излишъка на жилищни имоти

09:40 | 21.10.14 г.
Излишъкът от жилища в Мадрид ще се свие до 12 хил. единици догодина

Излишъкът от жилища в Мадрид ще се свие до 12 хил. жилищни единици до края на 2015 г. от 60 хил. към 2009 г., прогнозира консултантската компания Aura Real Estate.

Това означава, че около 80% от предлагането на пазара ще се абсорбира за период от шест години.

Като цяло за Испания се очаква за периода от 2009 до края на 2015 г. да се абсорбира над една трета от излишните жилища, т. е. излишъкът се очаква да намалее от 900 хил. жилищни единици до около 563 хил., прогнозира агенцията.

Според консултантите прогнозата се основава на базата на „сценарий с устойчив растеж“. На фона на ниската възвръщаемост от традиционните за испанците инвестиции, каквито са депозитите и други банкови продукти, все повече от вложителите в банките се насочват към пазара на имоти в търсене на по-добра доходност.

Най-търсени от тези дребни инвеститори са жилищата в района на Мадрид, Барселона и оживените крайбрежни райони на стойност от 100 хил. до 500 хил. евро. Две трети от трансакциите с подобни жилища се осъществяват с пари в брой, отчита агенцията.

Експертите подчертават, че негативните тенденции, които доскоро бяха обхванали пазара на имоти в Испания, вече се обръщат заради плавния спад на безработицата, постепенната реактивация на новото строителство и стартиралия процес по възстановяване на цените.

Новите тенденции са особено видими в големите градове и най-вече в Мадрид, където в определени райони дори се наблюдава недостиг на предлагането на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още