IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са поскъпнали по-силно от очакванията през февруари

Предлагането остава свито и това е един от факторите, които задържат пазара

17:15 | 28.04.15 г.
Жилищата в САЩ са поскъпнали по-силно от очакванията през февруари

Цените на жилищата в 20 от най-големите градски райони на САЩ са се увеличили с по-бърз темп от очакваното за 12-те месеца до края на февруари, съобщава Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller отчита ръст от 5% спрямо февруари 2014 г. – най-силният от август насам, след като през януари беше регистрирано увеличение от 4,5 на сто.

Очакванията на икономисти, анкетирани от информационната агенция, беше за увеличение от около 4,7 на сто.

С отчитане на сезонните фактори ръстът на цените на жилищата в 20-те градски района достига малко под процент.

По-силен ръст на цените на имотите би накарал много собственици с намерения да продават да изкарат имотите си на пазара. Така ще се увеличи предлагането, чието свиване през последните месеци също задържа пазара на жилища в САЩ.

“Има комбинация от фактори, които подкрепят цените. Единият е, че има търсене на жилища, а вторият – че няма съществен ръст на запасите от имоти на пазара. Цените нарастват умерено и вероятно това ще се задържи като тенденция до края на годината”, коментира Раян Уанг от HSBC Securities USA Inc.

В момента запасите от жилища на пазара в страната се изчисляват на около 2 млн. единици. Те биха се продали за около 4,6 месеца, според американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още