IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ се стабилизира

В Маями имотите за една година са поскъпнали с над 10 процента

18:46 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Разходите по ипотечните заеми в САЩ остават на едни от най-ниските си нива за всички времена. <em>Снимка: ахрив Ройтерс</em></p>

Разходите по ипотечните заеми в САЩ остават на едни от най-ниските си нива за всички времена. Снимка: ахрив Ройтерс

Цените на жилищата в 20-те основни града на САЩ вече се покачват с по-бавни темпове. Пазарът обаче продължава да се възстановява, като потребителите имат все по-голям интерес да закупят имот.

Индексът S&P/Case-Shiller за цените на имотите се е покачил с 4,9% през септември в сравнение със същия месец на миналата година, информира агенция Bloomberg. Индексът е основен показател за ситуацията с пазара на имоти в САЩ. На национално ниво цените са се покачили с 4,8%, докато през август повишението е било с 5,1 на сто на годишна база.

Като цяло поскъпването на жилищата се поуспокои, след като много имоти бяха предложени за продан и това накара част от инвеститорите да се отдръпнат от пазара. По-бавното поскъпване вероятно ще даде възможност на повече хора да се сдобият с имот, особено при купувачите на първо жилище, коментират анализатори.

Подобно е и положението с хората, които имат проблеми с получаването на кредити. Те ще имат все по-малко затруднения в получаването на кредит, след като ръстът в заплатите става все по-добре изразен. В момента купувачите стъпват на един малко по-здрав пазар, който не е предмет на огромни пикове и спадове в цените, обясни Томас Саймънс, икономист в инвестиционната компания Jefferies LLC в Ню Йорк. Като цяло секторът е в процес на стабилизация. А когато цените са стабилни, то и функциите на пазара са малко по-добри, обяснява Саймънс.

В последните месеци се наблюдава забавяне в покачването на цените, сочат и данните на Федералната агенция за жилищно финансиране. В момента ръстът е най-слаб от ноември 2013 г. насам. В периода юли-септември цените са вдигнали с нови 0,9 на сто, след като през второто тримесечие жилищата поскъпнаха с 1%.

Според индекса S&P/Case-Shiller най-голямо увеличение на жилищата на годишна база има в Маями, където цените са се вдигнали с 10,3 на сто. В Лас Вегас увеличението е с 9,1 процента. В Кливланд е отчетено пък най-слабото покачване в цените - с едва 0,8 на сто.

В момента икономиката изглежда по-добре в сравнение със същия период на миналата година. Именно заради това перспективата пред пазара на жилища за 2015 г. е стабилна с очакване леко да се покачат цените, обяснява и Дейвид Блицер, председател на комисията по индекса в S&P.

В момента икономиката на САЩ е нараснала повече от предварителните прогнози, които даваха анализаторите. Това доведе и до повишаване на покупателната способност на потребителите и увеличаване на инвестициите. Последните шест месеца бяха най-силни откъм икономически растеж за цялото десетилетие, коментират от бизнес медията. БВП на САЩ се е повишил с 3,9 процента на годишна база през третото тримесечие на годината, сочат данните на американското Министерство на търговията.

В същото време разходите по ипотечните заеми остават на едни от най-ниските си нива за всички времена. Средната ипотека, изплащана за 30-годишен период, е с фиксирана лихва от 3,99% в момента. Преди година лихвата е била 4,22 на сто, сочат данните на Freddie Mac.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още