IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър на крачка от решаването на проблема с неиздадените нотариални актове

Законодателните промени са внесени за обсъждане в парламента по настояване на кредиторите на страната, правителството готви и стимули за пазара

17:46 | 03.09.15 г. 2
Кипър на крачка от решаването на проблема с неиздадените нотариални актове

Собствениците на жилища в Кипър, които още преди десетилетия са се сблъскали с невъзможност да се сдобият с нотариален акт за имотите си, са с една крачка по-близо до решението на проблемите им, пише онлайн изданието propertywire.com.

С промени в законодателството властите на средиземноморския остров ще въведат изискване нотариалният акт да се предава директно на купувачите. Текстовете трябва да бъдат факт до края на тази седмица, тъй като са изискани от европейските власти, както и от Международния валутен фонд (МВФ) – т.нар. „тройка“ международни кредитори на страната.

Ако не разреши проблема с нотариалните актове, Кипър няма да получи следващия транш от спасителната помощ в размер на 500 млн. евро, отбелязва изданието.

Законодателните промени са одобрени от правителството в Никозия и са вече внесени в парламента. Според изданието мярката не само ще реши проблемите на хиляди собственици, но и ще даде допълнителен стимул на пазара на имоти, който все още не се е възстановил от тежката криза.

За да насърчи пазара, правителството е приело и редица временни мерки, които облагодетелстват и купувачи, и продавачи. До края на 2016 г. например купувачите на имоти в Кипър ще плащат наполовина по-ниски нотариални такси. Закупилите имот в страната през същия период няма да дължат и 20-те процента данък върху печалбата, ако продадат имота в бъдеще.

Местните брокери са обнадеждени и очакват тези мерки да доведат до ръст на запитванията от чуждестранни купувачи. Консултантската компания Ideal Homes International вече вижда нарастване на интереса на британците към страната, които традиционно я предпочитат като дестинация за пенсиониране заради по-атрактивните данъци.

Пазарът на имоти в Кипър обаче трябва да извърви дълъг път към възстановяването. Индексът на Royal Institution of Chartered Surveyors за второто тримесечие показва, че секторът демонстрира признаци на стабилизиране, но заради високата безработица и икономическите проблеми след тежката банкова криза сделките продължават да намаляват, както и цените – както продажните, така и наемните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още