IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай харчи за инфраструктура повече от САЩ и Западна Европа взети заедно

За периода 2016-2030 г. ще са нужни 49 трлн. долара инвестиции в инфраструктурата в световен план, според доклад

18:44 | 15.06.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки крещящата нужда от по-добра инфраструктура, инвестициите в сектора са се понижили в 10 големи икономики, включително в САЩ, от финансовата криза насам, според ново проучване на McKinsey Global Institute (MGI). Същевременно обаче Китай продължава да влага огромни суми за пътища, мостове, канализация и всичко друго, което движи страната, коментира Bloomberg.

Китай харчи повече за икономическата си инфраструктура на година, отколкото Северна Америка и Западна Европа взети заедно“, посочва се в доклада, публикуван в сряда.

Икономисти от цял свят твърдят, че моментът за инвестиции в инфраструктурата е много добър, тъй като лихвените проценти са рекордно ниски, а глобалната икономика може само да спечели от внезапен ръст на вложенията. „Дали някой се гордее с летище Кенеди?“, пита икономистът на Harvard University Лорънс Самърс.

Докладът на MGI посочва 10 страни, в които разходите за инфраструктура са намалели като дял от брутния вътрешен продукт от 2008 до 2013 г.: САЩ, Великобритания, Италия, Австралия, Южна Корея, Бразилия, Индия, Русия, Мексико и Саудитска Арабия. Всъщност изследването споменава 11 икономики в това отношение - Европейския съюз (ЕС) е разгледан като отделна структура.

Институтът отчита, че разходите за инфраструктура са нараснали като дял от БВП в Япония, Германия, Франция, Канада, Турция, Южна Африка и Китай.

Таблицата по-долу показва силата на Китай в инфраструктурните разходи. Оцветените части представляват различните видове инфраструктура, а широчината – размера на икономиката. Стълбът на САЩ например е широк и къс, тъй като страната представлява голяма икономика с ниски разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Тези харчове /на Китай/ не почиват единствено на икономическа обосновка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
...ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ на ГЕОГРАФИЯТА на тези градове! Виждат се и в Гугъл мап. Има и доста загадъчни съоръжения изградени в "нищото" от географска гледна точка. Нещата са много сериозни. Ще станат още по сериозни при победа на Клинтън на изборите в САЩ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"Мисля, че и там се харчи неефективно - има доста "призрачни градове","===ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ на ГЕОГРАФИЯТА на тези градове! Те са строени за ЕВАКУАЦИЯ на населението в случай на война. Този процес, подготовката за световна война е много напреднал и в Китай не си правят илюзии. САЩ са изградили около Китай дъга от бази със съответната инфраструктура и логистика за МАЩАБНА война! Целта на китайското ръководство е да избегнат масовото изтребление на население, което ги сполетя през втората световна от страна на Япония. За да бъде успешна евакуацията обаче, тя трябва да бъде извършена в КРАТКИ срокове, което от своя страна обяснява огромните разходи в инфраструктура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
vgs
преди 7 години
Това с оценката и изчисляването на БВП отдавна "прозира", че се прави само сТАКмистика за да може отношението дълг:БВП да е добро и запазване на влияние в МВФ. Трябва да се оценява по натурални показатели. В тази връзка и по темата: Китай за две години (2010 и 2011 г) е произвел повече цимент отколкото САЩ за целия 20-ти век.Натрупаните резерви в долари наистина трябва да се похарчат (бързо, но не панически), но също така и огромните мощности за строителни материали и стомана трябва да се натоварят - отговорът:големи инфрструктурни проекти в Китай и по целия свят, строени от китайски фирми (виж. Африка, Близкия Изток, Южна и Централна Америка).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
Илко
преди 7 години
Промишлеността на Китай е по-голяма от на Гейса и ФАЩ взети заедно ТТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Hammer
преди 7 години
Мисля, че и там се харчи неефективно - има доста "призрачни градове", а и според някои финансови експерти инвестициите в новите и модерни гари и високоскоростни железопътни линии трудно ще се избият (макар че аз не съм изцяло съгласен с това мнение). Имитирането на дейност важи и за Китай, важното е да продължават да помпят БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
тези са най-голямата икономика в света и в заглавието го пише ясно и отчетливо...... всичката западна пропаганда по техен адрес е безмислена ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още