IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайбрежната площ на Земята се е увеличила с размера на Ямайка за 30 години

Крайбрежните региони са се увеличили с 13 565 кв. км земя от 1985 г. насам

18:30 | 26.08.16 г.
Крайбрежната площ на Земята се е увеличила с размера на Ямайка за 30 години

Крайбрежната площ на Земята се е увеличила с размера на Ямайка за последните 30 години, защото строителството изпреварва покачването на морското равнище, съобщи Ройтерс.

Разширяването на пристанищата в Китай, строенето на луксозни курорти в Дубай и култивирането на земи в Холандия са сред главните причини за увеличаването на крайбрежната площ според изследване на холандската изследователска група "Делтарес".

Използвайки сателитни данни от Google Earth, от "Делтарес" стигат до извода, че крайбрежните региони са се увеличили с 13 565 кв. км земя от 1985 г. насам, което е горе-долу колкото площта на Ямайка или на американския щат Кънектикът.

Бреговете са се увеличили общо с 33 700 кв. км земя, от които са отдали 20 135 кв. км. на водата.

"Очаквахме бреговата площ да е намаляла заради покачването на надморското равнище", каза Федор Баарт от "Делтарес" и автор на проучването. "Но с изненада открихме, че тя всъщност е нараснала".

Група експерти по климатичните промени от ООН твърдят, че надморското равнище се е покачило с около 20 см през миналия век, като свързват промяната с топенето на ледове от Гренландия до Антарктида.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още