IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидациите на компании за имоти на Острова набират скорост

Процесът е свързан с подобряването на цените и не е белег за проблеми на пазара, според експерт

16:26 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Ликвидациите на компании за имоти на Острова набират скорост

Скоростта, с която се ликвидират компании за имоти във Великобритания, е достигнала най-бързите си темпове от шест години насам през 2015 г., пише Financial Times.

Покачването на цените на жилищата накара кредиторите да изведат “зомби” фирмите от забвението и да възстановят активите им, посочва още изданието. 

Общо 346 компании за имоти са прекратили дейност през второто тримесечие на 2015 г. – най-скорошният период, за който има данни. Това е повече от четири пъти спрямо същия период на 2010 г., показват данни на правната кантора EMW.

За годината до края на април 2015 г. общо 1 307 компании за имоти са прекратили дейността си, показва още статистиката.

Числото нараства непрекъснато от 2010 г. насам заради последиците от финансовата криза и амбицията на банките да възстановят поне част от загубите, генерирани от кредитите, свързани с имоти, отпускани преди кризата, според директора на кантората Джеф Уилис.

По време на рецесията банките не са искали допълнително да потискат цените на имотите, като извадят ударно активите на неплатежоспособните дружества на пазара. Тогава те не бяха в състояние да постигнат желаните цени при продажбата на проблемните дългове.

Според Уилис увеличаването на броя на компаниите за имоти, които се ликвидират, отразява подобрението при цените на имотите, а не е показател за проблеми на пазара на имоти.

Постепенно кредиторите се отървават и от проблемните заеми, свързани със сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още