IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На пазара на жилища под наем в САЩ се ражда нов гигант

Invitation Homes на Blackstone и Starwood Waypoint се обединяват в нова компания на стойност 20 млрд. долара

10:52 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две американски компании, купили хиляди жилища след имотната криза в САЩ, започнала преди десетилетие, планират сливане. Така те ще създадат най-големият собственик на жилища под наем в страната и ще отбележат кулминацията на огромния залог с частен капитал върху жилищния пазар в САЩ, коментира Financial Times.

Invitation Homes на Blackstone и Starwood Waypoint заедно ще имат портфолио от 82 хил. еднофамилни жилища на 17 пазара в САЩ.

Акционерите на Invitation Homes ще притежават около 59% от новата компания, а останалите 41% ще бъдат държани от инвеститорите на Starwood.

Основателите на двете компании видяха възможност след финансовата криза да консолидират разпокъсания пазар на жилища в САЩ и да докажат, че притежаването и управлението на портфолио от еднофамилни домове може да бъде печеливш бизнес. В исторически план къщите обикновено се дават под наем от самостоятелни наемодатели, а не от големи корпорации.

Общото портфолио въпреки това ще представлява по-малко от 0,1% от над 90-те млн. еднофамилни жилища в САЩ и само 0,5% от почти 16-те млн. жилища, давани под наем, казват групите.

Портфолиото на новата компания е фокусирано върху жилища от среден клас, а почти 70% от приходите ще идват от западаните щати и Флорида. Сливането ще доведе до годишни икономии за 45-50 млн. долара на разходите за управление на портфолиото, тъй като има значително географско припокриване.

Blackstone, която притежава 70% от Invitation Homes, в крайна сметка ще има 41% от новата група. Стойността на цялата компания, включително дълга, ще бъде около 20 млрд. долара, а бизнесът ще бъде управляван от главния изпълнителен директор на Starwood Waypoint Фред Туоми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още