IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на имоти привлича чуждите инвеститори на пазара в Германия

Експанзивната парична политика насърчава хората да купуват собствени жилища

12:38 | 19.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Засиленото търсене и слабото предлагане на имоти прави пазарите в германските градове по-атрактивни за чуждите инвеститори, особено от Южна Европа, посочва се в нов анализ на Knight Frank, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Данните на компанията показват, че населението на Берлин например се е увеличило с 40 хил. души през 2015 г. Броят на домакинствата в столицата на Германия се очаква да се увеличи със 74 хил. в периода 2015-2020 г., като темповете на новото жилищно строителство изостават.

Според различни оценки градът има нужда от около 20 хил. нови жилища годишно, за да се отговори на търсенето. Въпреки че темповете на новото жилищно строителство се удвояват в периода 2012-2015 г., през 2015 г. на пазара в Берлин са излезли 10 722 нови жилища.

Делът на собствениците на имоти в германските градове е сред най-ниските в света. Рекордно ниските лихви обаче и експанзивната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) определено насърчават хората да купуват собствени имоти.

Според експертите пазарът на имоти в Германия има редица предпазни „клапани“, които не позволяват прегряване. Ипотечното кредитиране например е силно регулирано, има данък върху печалбата от инвестиции в имоти, ако активите се продадат в рамките на две години след придобиването им, както и ако става въпрос за жилище, придобито с цел отдаване под наем, за да се обезкуражат спекулациите.

Берлин е и с едни гърди напред пред останалите градове в Германия заради мерките за контрол на наемите, които действат от няколко месеца. Според анализаторите те се явяват катализатор на доверието и минимизират рисковете за пазара, както и регулациите на пазара за краткосрочни наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още