IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия също затяга правилата за чужденците на пазара на имоти

Правителството въвежда мерки за проследяване на данъците от покупко-продажбата на жилища

11:27 | 15.10.15 г.
Нова Зеландия също затяга правилата за чужденците на пазара на имоти

След като Австралия погна чуждестранните купувачи на имоти, сдобили се с недвижимости незаконно, и Нова Зеландия въвежда превантивни мерки, само че за да предотврати избягването на данъци, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Считано от 1 октомври, купувачите на имоти трябва да разполагат с новозеландски данъчен номер, който да предоставят при сделка. Целта е правителството по-лесно да събира данни за сделките, направени от чужденци, и да следи дали плащат данъци заради спекулации, че много чужденци са се възползвали от растящия пазар на имоти в страната, но са си спестили дължимото към хазната.

Мярката залегна в наскоро приетите промени в Данъчния кодекс.

Данните ще се събират от имотния регистър в моментана покупко-продажбата и ще се предават на данъчната служба.

За да се сдобие с данъчен номер, чужденец, който иска да купи жилище в Нова Зеландия, трябва да притежава банкова сметка в страната. Така той ще бъде обект и на правителствените проверки за пране на пари и тероризъм.

И докато правителството смята, че ще успее да овладее спекулациите, според много други хора мерките няма да са достатъчни за „охлаждането“ на пазара.

Кабинетът готви и данък върху капиталовата печалба от продажбата на имоти. Законопроектът обаче „отлежава“ в парламента от доста време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още