IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Охлаждането" на пазара в Лондон ще продължи, но докога?

Купувачите са доста предпазливи заради вероятността от скорошен бърз ръст на лихвите и политическата несигурност

12:28 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
"Охлаждането" на пазара в Лондон ще продължи, но докога?

Жилищата в столицата на Великобритания се наредиха сред най-горещите глобални активи в последните години, но напоследък се наблюдават знаци за „охлаждане“ на пазара, пише Wall Street Journal.

Foxtons Group PLC, една от най-големите брокерски компании в града, обяви значително по-слаби финансови резултати през третото тримесечие и предупреди, че печалбата за цялата година вероятно ще е по-малка от очакваното. Основен „виновник“ според компанията е рязкото забавяне на продажбите в Лондон.

Акциите на компанията се сринаха с близо 20 на сто – най-големият еднодневен спад, откакто тя дебютира на борсата през миналата година.

Лондон отдавна е във фокуса на дебата за резкия ръст на цените на жилищата. Преди около месец Английската централна банка поиска от правителството допълнителен инструментариум, с който да въздейства върху цените на жилищата и ипотечното кредитиране. Според гуверньора на Централната банка секторът на имотите е източник и на най-големите рискове за икономиката на Острова.

През лятото започнаха да се проявяват първите признаци, че пазарът на имоти в Лондон е достигнал максимума и започва обрат. Купувачите са доста предпазливи заради вероятността от скорошен бърз ръст на лихвите и политическата несигурност.

Засега пазарните цени на имотите в най-престижните квартали на града, към които се насочват най-вече международните инвеститори, понасят най-тежък удар. Данните на различни консултанти показват, че цените на имотите, оценявани на над 10 млн. паунда, са паднали с над 7% на годишна база.

Според Foxtons пазарът във високия сегмент ще продължи да се забавя заради политическата и икономическа несигурност във Великобритания и Европа, затегнатото ипотечно кредитиране и несъответствията в очакванията за цените на купувачите и продавачите.

Политиците в няколко държави вече предприеха мерки, за да ограничат растежа на цените на имотите, припомня изданието. Различни рестрикции бяха въведени в Китай, Сингапур, Дубай и Хонконг например. На места действията имаха благотворен ефект, например в Дубай, където ръстът на цените на имотите се забави до пренебрежими равнища.

Вероятността от въвеждането на различни ограничения в Лондон също държи нащрек купувачите. Едно от тези предложения е въвеждането на специален данък „имение“ за луксозните имоти на стойност над 2 млн. паунда – тази „мярка“ действа дори още преди да е въведена, като дори само дебатите от ефекта ѝ отказаха доста купувачи от инвестиции в горния сегмент на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още