IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осло е лидер в Европа по ръст на наемите на водещите търговски улици

В София също е отчетено повишение на наемните равнища, включително и във водещите търговски центрове, според данни на Colliers

11:09 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Осло е лидер в Европа по ръст на наемите на водещите търговски улици

Столицата на Норвегия – Осло, е лидер в Европа, Близкия Изток и Африка по ръст на наемите на площите по водещите търговски улици през тази година, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Наемните равнища в града са скочили с 25% от началото на годината до края на септември спрямо същия период на миналата година заради засилването на потребителските разходи и оттам – на търсенето на площи. Тенденциите насърчават все повече международни ритейлъри да се насочат към норвежкия пазар.

Първия си магазин в Норвегия отваря веригата Marks&Spencer. Habitat открива трети магазин в страната, а Laura Ashley се мести на по-добра локация. Активността им се засилва на фона на силното присъствие на луксозни брандове в Осло.

В Лондон наемните равнища по Бонд стрийт са останали стабилни, тъй като липсата на пространство е ограничила активността на наемния пазар. Наемите обаче се очаква да продължат да растат, както и наемите на площи по другите търговски улици в централните райони на британската столица.

Останалите пазари, на които се отчита ръст на наемите по водещите търговски улици, са Дубай, Джеда, Мадрид, Глазгоу, Амстердам, Дюселдорф, София и Вилнюс.

И докато икономическото възстановяване на Испания и Португалия остава крехко, нарастващото потребителско доверие и засилващите се потребителски разходи се отразяват добре на пазара на търговски имоти. На ключовите локации в двете страни активността на международните ритейлъри се засилва, подкрепяна и от засилените туристически потоци.

Що се отнася до първокласните шопинг центрове, най-силен ръст е отчетен на наемите в моловете във Варшава, сочат данните на компанията. Леки повишения са регистрирани също в София, Вилнюс и Талин.

Заради ограниченото предлагане и засиленото търсене се очаква допълнителна подкрепа за наемните равнища в първокласните търговски центрове във Вилнюс през следващите няколко месеца. В София и Талин се очаква наемите а останат стабилни.

Тази година инвестициите в търговския сегмент от пазара на бизнес имоти в Европа, Близкия Изток и Африка продължават да се засилват. Към края на третото тримесечие обемът достига 32 млрд. евро, което е с 19% повече на годишна база.

Една трета от инвестициите са се насочили към Великобритания, следавна от Германия, Франция и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още