IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паркоместата - все по-атрактивен актив за инвеститорите в имоти

Търсенето се очаква да расте заради продължаващата урбанизация и ръста на броя на автомобилите

14:44 | 11.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Паркоместата - все по-атрактивен актив за инвеститорите в имоти

Паркоместата ще стават все по-значим актив на пазара на инвестиционни имоти главно заради благоприятното съотношение риск / възвращаемост в комбинация с основните макротенденции – например урбанизацията и нарастващия брой автомобили, пише онлайн изданието property-magazine.com.

Дори финансиращите институции вече предоставят средства за инвестиции в паркоместа, допълва изданието.

Berlin Hyp очаква умерен растеж в този сегмент от пазара. Същевременно се увеличават техническите изисквания и разходите за паркинг оборудване. Операторите изместват фокуса си към повишения комфорт, както и към все по-голямото присъствие на електромобили на пътя.

Важна тенденция в следващите години ще бъде съживяването на имотите, тъй като много паркинги - особено в Западна Германия, са достигнали края на своя жизнен цикъл както по отношение на конструкцията, така и на дизайна.

От гледна точка на икономическите субекти дигитализацията е най-важното предизвикателство през следващите 10 години. Това означава, че целият процес в паркингите ще бъде дигитализиран – от онлайн резервация за краткосрочно или дългосрочно пребиваване до безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане, както и присъствие в различни приложения за паркиране.

Очаква се търсенето на паркоместа да продължи да се увеличава, което привлича все повече институционални и частни инвеститори през последните години.

Броят на автомобилите във всички важни европейски страни се очаква да продължи да нараства до 2020 г., посочват анализатори. Местните власти в различни градове все повече ограничават паркирането по улиците. Същевременно споделената икономика също разширява възможностите за транспорт, което допълнително увеличава търсенето на места за паркиране.

Банките също виждат потенциал за растеж в този сегмент от пазара на имоти. За да финансират такива сделки обаче, те прилагат стриктни критерии за оценка на актива – местоположение, качество на управление и генерирани парични потоци.

В допълнение, максималната сума, която банките биха отпуснали на инвеститор в паркинг, спрямо стойността на имота е по-малка в сравнение със същото съотношение при инвестиции в друг тип активи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още