IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Кипър по пътя на стабилизацията

Цените показват признаци, че са достигнали дъното

17:05 | 15.03.16 г.
Пазарът на жилища в Кипър по пътя на стабилизацията

Цените на жилищата в Кипър показват признаци за достигане на дъното, показват данните на централната банка на страната, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

Индексът на цените на жилищата на институцията се е понижил с 0,3% през третото тримесечие на 2015 г. в сравнение с предходното тримесечие. Ръст на цените е отчетен в Ларнака и Пафос – съответно 1,2% и 0,2%.

На годишна база индексът на цените на жилищата се е понижил с 3,7% за периода. Тенденцията е за постепенно забавяне на пониженията – през второто тримесечие спадът достигаше 5%, а през първото – 6,5%, припомня изданието.

Икономиката на Кипър и жилищният пазар на страната бяха сред най-тежко ударените от кризата, припомня изданието. Последният индекс на RICS също показва, че е започнал процесът по стабилизация.

От 2010 г. насам цените на жилищата в страната изтриха над 30 на сто, като понижението на цените на апартаментите достига дори над 40 на сто.

Най-силен е бил спадът на цените на жилищата през третото тримесечие на 2015 г. във Фамагуста и Лимасол – съответно 1,2% и 3,2%.

Същевременно наемите на апартаментите в Кипър са се увеличили с 0,3% като цяло през третото тримесечие на миналата година. При къщите увеличението достига 1,5%, а при офисите – 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още