IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Лондон се изправя пред сериозни спънки

Апетитът на купувачите значително намалява заради спада на азиатските валути, рублата и цените на петрола

13:45 | 29.02.16 г.
Пазарът на луксозни имоти в Лондон се изправя пред сериозни спънки

Интериор от Versace, 24-часово обслужване от иконом, басейн, “увиснал” буквално във въздуха. Това са част от екстрите, които вървят с луксозните жилища в Лондон. Десетки хиляди нови, първокласни жилища се строят в столицата на Великобритания. Това, което липсва, обаче, са купувачите, пише FT.

Повече от 50 хил. жилища са планирани или в процес на изграждане в най-скъпите райони на Лондон. Строителството е част от бума, който последва след кризата през 2008 г., като първокласните имоти привлякоха огромна маса чуждестранни купувачи към града.

Въпреки че 2014 г. беше силна за продажбите, само 3 900 жилища на цена над 1 млн. паунда бяха продадени в централен Лондон. Сега, след като толкова много лъскави жилища се издигат на брега на Темза, апетитът на купувачите значително намаля.

Базираната в САЩ консултантска компания JLL прогнозира, че цените на новопостроените луксозни жилища в централен Лондон ще паднат с 3 на сто през тази година и няма да отбележат нов ръст преди 2018 г. Само преди три месеца същата компания очакваше 1% ръст на цените на луксозните имоти в града.

Спадът на азиатските валути, рублата и цените на петрола се отрази негативно върху покупателната способност на чуждестранните купувачи. Допълнителен натиск върху луксозния сегмент оказват и увеличените данъци за домовете на стойност над 937 500 паунда.

Пазарът на имоти в Лондон, някога предпочитан избор за купувачите на трофейни имоти, страда заради комбинацията от нарастващи запаси от имоти и свиващо се търсене, посочва изданието. Ефектите вече се усещат от строителните компании. Акциите на Capco например - строителна компания, базирана в Лондон, се понижиха с 8 на сто, след като тя обяви през миналата седмица, че продажбите в проекта й Lillie Square в западната част на града не са отбелязали ръст от ноември насам. Компанията оправдава резултатите с “трудните условия” заради ръста на предлагането на имоти на пазара.

От началото на годината акциите на същата фирма са паднали с 27 на сто. Инвеститорите наказват и другите строителни компании. Modwen, която притежава 23 хектара земя за строителство при бившата електроцентрала Battersea южно от Темза, изгубиха 20 на сто. Четири хедж фонда междувременно заеха къси позиции срещу Berkeley Group, една от британските строителни компании от най-висок клас.

Проблеми имат и чужди строителни компании, които предлагат жилища в Лондон на цена над 1 млн. паунда – например хонконгската CK Hutchison, както и Qatari Diar.

Според анализатори някои от тези компании може да се наложи да направят сериозна обезценка на стойността на проектите си. Експерти прогнозират също, че цените на земята също ще тръгнат надолу.

Много от новите луксозни жилища в Лондон се рекламират в чужбина, най-вече в Азия. Експерти обаче признават, че кампаниите не са толкова успешни, колкото са били някога. Строителните компании, много от които разчитат на продажби “на зелено”, за да си осигурят финансиране за реализацията на проектите, пък са принудени да правят сериозни отстъпки.

В момента в порталите за имоти се появяват обяви за препродажба на жилища, които дори още не са построени.

Въпреки тенденциите анализаторите не очакват толкова сериозни проблеми на пазара в града, колкото през 2008 г., заради по-добрата капитализация на строителните компании. По-сериозни проблеми може да има при спад на цените на луксозните имоти над 10-20%. Строителните компании обаче със сигурност ще бъдат принудени да забавят темпото или да конвертират повече жилища в имоти за отдаване под наем, където има силно търсене от страна на институционални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още