IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите промени в Европа почти не се отразяват на търсенето на имоти

През 2017 г. и в следващите години Европа ще продължава да предлага възможности, но инвеститорите ще трябва да са подготвени за по-малки приходи

10:33 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на недвижими имоти в Европа остава стабилен, въпреки политическите, икономическите, демографските, технологичните и редица други предизвикателства, посочва се в доклад на Colliers International. 

Документът илюстрира връзката между увеличаването на броя на работните позиции, базирани в офиси, и инвестициите в съответния сегмент на недвижимите имоти през последния икономически и инвестиционен цикъл. За запазването на този тренд е необходимо приоритетът на европейските градове да остане фокусиран върху създаване на повече висококачествени офис базирани работни места, което ще се отрази позитивно и на търсенето на такъв тип активи от страна на наематели и инвеститори.

„С Brexit, засилването на популизма в Европа и новия политически режим в САЩ можем да кажем, че се очакват сериозни трансформации. Все пак продължаваме да наблюдаваме икономически растеж в Европа, а недвижимите имоти запазват притегателната си сила за инвестиционния капитал в глобален аспект, привлечени от нивата на възвръщаемост и доход“, коментира Деймиън Харингтън, ръководител пазарни проучвания в Colliers EMEA.

Заедно с това, въпреки че инфлацията и лихвените проценти растат, в краткосрочен план естественото ниво на лихвите е компресирано в резултат на демографските промени и по-бавния икономически растеж. Пазарът с ниска възвръщаемост се превръща в новия стандарт. В съчетание с много ниските нива на задлъжнялост и още по-малък праг на очакванията за възвръщаемост от страна на някои от големите световни играчи нещата все пак не изглеждат негативни. Трансформациите, които ще се случат на пазара, създават нови възможности за инвестиции в недвижими имоти, посочва се в доклада.

През 2017 г. и в следващите години Европа ще продължава да предлага възможности, но инвеститорите ще трябва да са подготвени за по-малки приходи като плащат високи покупни цени. Въпреки че на повечето пазари е налице увеличение на инвестиционните печалби през 2016 г., голяма част от тях са по-малко зрели, периферни пазари и по-високият инвестиционен интерес може да не се задържи във времето, особено с изчерпването на алтернативите. От пазарите, на които има растеж през 2016 г., Испания, Холандия и Полша са тези, които притежават реален потенциал и мащаб да задържат инвестиционния интерес. Финландия, Чехия, Унгария и Румъния - в по-малка степен. Все пак, всяка от тези държави има специфични политически (и съответно пазарни) предизвикателства за преодоляване.

Като цяло от доклада могат да се изведат няколко извода.

Инвестициите в офисни и първокласни търговски площи са най-големи, но интересът към жилищни имоти нараства

Промените от демографски, технологичен и потребителски характер продължават да определят динамиката на търсене на недвижими имоти в различните градове. Въпреки че офисните и търговските площи продължават да бъдат най-популярни сред инвеститорите с респективно 60% и 30% от общия обем на инвестиционните сделки в 25 от главните европейски пазари към края на 2016 г., налице са достатъчно доказателства за нарастващ интерес и към други активи. Увеличението на инвестициите в жилищни имоти в големите градове надхвърля този в другите сегменти и достига нива от над 10% от инвестиционния обем в градовете.

Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още