IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите промени в Европа почти не се отразяват на търсенето на имоти

През 2017 г. и в следващите години Европа ще продължава да предлага възможности, но инвеститорите ще трябва да са подготвени за по-малки приходи

10:33 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Логистичните имоти са статични през разглеждания период, но очакваме това да се промени в бъдеще. Структуроопределящите двигатели на търсенето привличат вниманието към сектора, но за да се състезава успешно с другите сегменти и да генерира приходи, е необходима креативност и взимане на определени решения. Инкорпорирането на този тип имоти в мултифункционални проекти в градовете изглежда добро решение, също и нови многоетажни складове започват да се появяват в големите европейски градове“, отбелязва се в доклада. 

Активността в сектора на хотелите като цяло изглежда ограничена в региона, но също отбелязва по-голяма динамика. От 2007 г. насам е нараснала с 230 базови точки, а обемите през 2016 г. са с една трета повече от средното за периода. Въпреки конкуренцията от Airbnb градовете в Европа продължават да отбелязват висока заетост и средна цена на стая, които постепенно се покчават от 2012 г.

Възвръщаемостта от сделките с търговски и офисни имоти запазва стабилни нива, но все още не е достигнала резултатите от 2007 г. Жилищните площи са с най-ниска възвръщаемост, равна на тази от 2007 г. Хотелите надминават и най-високия си резултат до момента.

Търсят се парцели за изграждане на проекти

Заедно със спада в продажбите на земя в Европа, сделките с парцели за строителство в големите европейски градове намаляват от 8,13% през 2007 г. до 3,25% към края на 2016 г. Инвеститорите и строителите ще бъдат внимателни преди да предприемат действия в условия на настъпване на етап на зрялост на инвестиционния цикъл.

„Недостигът на продукт за продажба вероятно ще продължи през годината. Инвеститорите ще задържат активите си за по-дълго. Ограниченото строителство не благоприятства инвестиционната активност, което още повече затяга ниските печалби. Изграждането на по-голям брой активи е много важно, но градовете ще имат нужда да осигурят правилния вид и микс от инвестиционни продукти", обяснява Ричард Дайвъл, директор капиталови пазари в Colliers за европа, Близкия изток и Северна Африка. 

Разнообразна картина в Европа

От 2015 – 2016 г. е налице равно разпределение между градовете, в които има увеличение на инвестиционната активност, и тези, където се отчита спад. Обемите в Европа, Близкия Изток и Азия са се свили с около 27% на годишна база през 2016 г., но въпреки общото намаление на броя на сделките и обемите картината е много разнообразна.

При половината от пазарите е регистрирано нарастване на активността през 2016 г. Сред тях са Холандия, Испания, Ирландия, Финландия, Чехия и Унгария, както и Швеция, Полша и Румъния, но при последните три е с по-бавен темп. Няколко големи транзакции са се случили и в периферните пазари – Балтийските държави, Гърция, Украйна и Хърватия.

„Намаляването на броя на сключените сделки през 2016 г. се дължи основно на по-слабата активност на основните пазари – Великобритания, Франция и Германия, където са се случили 60% от инвестиционните транзакции през последните 10 години. Спад има и на други големи пазари в резултат на предизвикателства от икономически и политически характер – например Италия, Русия и Турция. Намаляващият продукт и високите цени са основните причини за свиване на обемите и понижаване на активността в Норвегия, Дания и Швейцария", допълва Дайвъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още