IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ растат през юни

Ревизии на данните за предходите три месеца обаче сигнализират, че секторът проявява известна слабост

20:28 | 26.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ растат през юни, но ревизии на данните за предходите три месеца сигнализират, че секторът проявява известна слабост.

Продажбите на нови жилища растат с 0,8% до сезонно изгладен годишен темп от 610 хил. единици през юни. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 1,4% ръст. На годишна база повишението възлиза на 9,1%.

Търсенето на жилища е задвижвано от стабилни трудов пазар, който е близо до пълна заетост. 

Строителните компании обаче се затрудняват да поддържат темпото заради нарастващите цени на дървесината и недостига на работна ръка и строителни площи.

Отделен доклад от Асоциацията на банките, които отпускат жилищни кредити, показа, че подадените заявки за ипотечни кредити са се понижилия с 2% миналата седмица до най-ниското си ниво от май месец. На годишна база обаче има повишение с 8 на сто.

През юли нагласите сред строителите се понижиха до осеммесечно дъно и предлагането на жилища е малко вероятно да се подобри. Доклад от понеделник показа, че продажбите на съществуващи жилища са се понижили с 1,8% през юни и вероятно тази тенденция ще се запази.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още