IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградата на европейската централа на Facebook търси нов собственик

Бизнес постройките в центъра на Дъблин са оценени на 216 млн. евро

13:58 | 20.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата централа на Facebook извън САЩ е в Дъблин. Снимка: <em>архив, Ройтерс</em></p>

Най-голямата централа на Facebook извън САЩ е в Дъблин. Снимка: архив, Ройтерс

Сградите, в които се помещава централата на Facebook за Европа, са обявени за продажба. Бизнес кулите са собственост на компанията O’Reilly’s Chartered Land, като офисите са взети под наем за служителите на социалната мрежа през миналата година. Двете сгради се продават заедно с още няколко офис постройки на цена от близо 264 млн. евро. Най-скъпи в портфолиото са именно офисите, в които се помещават служителите на Facebook, като те струват общо 216 млн. евро, информира Irish Times.

Очаква се това да бъде една от най-големите сделки на пазара на офиси в Дъблин през тази година, обясняват консултантите от CBRE и JLL. Според анализаторите именно тези две сгради са големите „бижута“ от портфолиото, което ще бъде продадено.

Освен двете бизнес сгради близнаци на търг ще бъдат продадени още Alexandra House, която е оценена на 25 млн. евро, както и One Grand Parade, струващ 16,4 млн. евро. CBRE и JLL продават иедна жилищна сграда в Дъблин, оценена на 6,4 млн. евро.

Активите от това портфолио ще позволят на бъдещия инвеститор да има сериозно представяне на първокласния пазар на офиси в Дъблин. Единият от вариантите е всички сгради да бъдат продадени накуп, но е възможно и всяка от тях да се продава поотделно.

Очаква се интерес към сделката да имат както ирландски предприемачи, така и чужди инвестиционни фондове. С покупката тези компании могат да се облагодетелстват от ограниченото предлагане на качествени офис сгради в централната бизнес част на Дъблин. Освен това в момента се наблюдава и добро възстановяване на пазара на офиси в града като цяло.

Продължаващото ограничено предлагане означава, че темпът на нарастване на наемите на офиси ще продължи. В момента свободни места в бизнес сградите с най-високата оценка – А, се намират много трудно. В същото време инвестиционният пазар продължава да изкачва нови върхове, като вложенията достигнаха 3 млрд. евро за деветмесечието на годината.

Двете сгради "бижута" на O’Reilly’s Chartered Land използват стандарти за енергийна ефективност BREEAM. Според тази рейтингова система освен ефективност, сградите имат и най-добри показатели за опазване на околната среда.

Facebook взе под наем двете сгради, като там са разположени основните офиси на компанията, отговарящи за пазарите в Европа, Близкия Изток и Африка. Това е и най-голямата сграда на компанията извън САЩ. Сградите покриват най-високите стандарти за качество, като е обърнато внимание на всички детайли и изисквания на клиента.

Едната от сградите има обща площ от 11,4 хил. кв. м и годишният ѝ наем е 4,5 млн. евро. В него е включена и пълната поддръжка на сградата за следващите 15 години. Включена е и опция за прекратяване на наема, но на десетата година. Другата сграда е с разгърната площ от 11,8 кв. м като наемът ѝ е близо 6 млн. евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
alligator_29
преди 9 години
По интересното е - защо Facebook не иска повече да ползва първокласните площи в Дъблин?! Дали заради предстоящите законови промени в корпоративното облагане в Ирландия(което в момента е най-ниското в ЕС)? И дали другите големи компании ще последват Facebook с истеглянето на централите си от Ирландия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Вероятно ще ги купи Фейсбоок и ще се намести на пазара на имоти Може да е за кратко но вероятно ще спечели както и ако купи Т - Мобайл в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още