IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Славните дни за държавните инвестиционни фондове отминават

Фондовете трудно компенсират спада на цените на петрола и по-ниската от очакваната възвръщаемост заради икономическото забавяне

13:31 | 15.12.15 г.
Славните дни за държавните инвестиционни фондове отминават

Славните дни на някои от държавните инвестиционни фондове, които разчитаха на постъпленията от продажби на петрол, може би отминаха, пише Ройтерс.

Финансово затруднените правителства се обръщат към фондовете, за да се опитат да запълнят бюджетните дефицити, но пък възвръщаемостта на някои от тях е прекалено слаба, за да компенсира недостига, посочва информационната агенция.

Това принуждава някои фондове да предприемат продажба на активи, за да наберат необходимите средства. На свой ред това подвига опасения, че ако процесът се ускори, може да предизвика дори спад на цените на активите.

През последните две десетилетия активите, управлявани от държавните инвестиционни фондове – акции, облигации, луксозни имоти и т.н., достигнаха стойност от над 7 трлн. долара, според оценки на Morgan Stanley. Фондовете, които разчитат на постъпленията от продажбите на петрол като източник на свежи ресурси, каквито са фондовете на Саудитска Арабия, Норвегия и Русия, се изправят на практика пред двоен проблем.

Цената на петрола сорт Брент се срина с около 68% от юни 2014 г. до под 40 долара за барел, което доведе и до спад в постъпленията от продажбите. В същото време забавящата се икономика със сигурност означава, че някои от тези фондове няма да могат да си осигурят достатъчна възвръщаемост, за да компенсират спада на цените на нефта.

Най-големите производители на петрол – Саудитска Арабия и Русия, вече започнаха да усвояват резервите си. Нетните чуждестранни активи на Saudi Arabian Monetary Agency (SAMA) се свиха до най-ниското ниво от края на 2012 г. през октомври, отбелязва агенцията.

Международният валутен фонд (МВФ) също предупреждава, че Саудитска Арабия ще изчерпа финансовите си резерви за под пет години, ако не обуздае публичните разходи.

В Русия Резервният фонд се очаква да се свие с 3,4 трлн. рубли до началото на 2016 г., а правителството предупреди, че най-вероятно ще посегне и към държавния инвестиционен фонд до 2017 г., ако бюджетният дефицит не бъде овладян.

Дори и Норвегия, която притежава най-големият в света държавен инвестиционен фонд, се очаква през следващата година да изтегли средства от фонда – за първи път, откакто го е основала преди повече от 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още