IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията - новият фокус на китайските строителни компании

Активността е рекордна, но финансирането й не се осъществява по най-добрия начин, пише Bloomberg в свой анализ

14:23 | 21.08.16 г.
<p>
	Цените на земята са сред най-сериозните източници на рискове за строителните компании в страната. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Цените на земята са сред най-сериозните източници на рискове за строителните компании в страната. Снимка: архив, Ройтерс

Това, което инвеститорите в имоти в Китай обичат повече от имотите, са слуховете, пише Bloomberg в свой анализ. За първи път спекулациите може и да имат някакъв смисъл, но основните причини за тях не дават поводи за празнуване, допълва информационната агенция.

Скорошните масирани покупки на акции на строителната компания Evergrande подтикна инвеститорите да мислят, че се задава нова вълна на консолидация. Това ги накара да направят сериозен залог върху акциите на компаниите за имоти. Това доведе до ръст от почти 13% на подиндекса на имотния сектор на борсата в Шанхай само за три дни.

Като се остави настрана самата Evergrande, която натрупа сериозни позиции спрямо основния си конкурент - China Vanke, и обяви, че смята да придобие Langfang Development, секторът действително може да премине през серия от сливания и придобивания.

Не е задължително обаче този процес да се случи поради “здравословни” причини. Нетните маржове на печалбите на строителните компании са под силен натиск. Ако преди пет години китайските строителни компании бяха сред най-печелившите в света, това вече не е така.

Evergrande е за пример, но за останалите компании един от начините да противодействат на свиващите се печалби са сливанията, отбелязва агенцията.

Друг източник на затруднения за компаниите е и постоянният силен ръст на цените на земята за строителство. Увеличението далеч изпреварва увеличението на цените на готовите апартаменти и е източник на сериозни рискове за компаниите.

Sunac China Holdings също е добър пример за реакция на индустрията. Компанията се опитва да си осигури терени за строителство като придобива дялове от други компании и така избягва ескалацията на цените при търговете.

Компанията не е сама в усилията си. Дейността по сливания и придобивания в сектора достига рекордни равнища през второто тримесечие на годината.

Ключовият недостатък в процеса е начинът му на финансиране. Китайските компании рядко използват акции, а обикновено плащат кеш с пари, набрани от дългове. В резултат на това общите привлечени средства на публично търгуваните строителни компании са нараснали повече от два пъти от края на 2011 г. насам до 320 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още