IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е най-бързо растящият пазар на първокласни търговски площи в ЦИЕ

Столицата ни е в топ 10 от 91 пазара по света по ръст на наемите на най-добрите магазини

17:06 | 08.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

София се нарежда в топ 10 от 92 пазара на първокласни търговски площи в света по ръст на наемите през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2015 г., показват данни на консултантската компания CBRE.

Компанията отчита 12,5% ръст на наемите на първокласните търговски площи в града за периода спрямо 3,7% средно в световен мащаб за периода. Така София се превръща в най-бързо растящия пазар на първокласни търговски площи в Централна и Източна Европа заради увеличаващия се човекопоток във водещите търговски зони.

Що се отнася до другите региони най-силни ръстове се отчитат в Европа, Близкия изток и Африка – средно 6,2% през второто тримесечие на годишна база, сочат още данните на компанията.

Лидер в класацията по ръст на наемите на първокласните търговски площи е Лондон с почти 54%. Следва Рим с почти 29%, а на трето място е Оукланд в Нова Зеландия с почти 24%.

Топ 10 се допълва от Ню Йорк, Сидни, Дубай, София, Варшава и Сиатъл.

На дъното на класацията е Хонконг, където наемите на първокласните търговски площи се понижават с 33,3% за периода. В Буенос Айрес е отчетен спад от 21,6%, а в Истанбул – от 16,7%.

Столицата ни обаче остава сред най-евтините дестинации за търговците в световен мащаб. Най-скъпо излизат първокласните търговски площи в Ню Йорк – малко над 43 хил. долара за кв.м годишно.

На второ място е Хонконг с почти 20 хил. долара на кв.м годишно, а на трето е Лондон с малко над 18,1 хил. долара на кв.м годишно. Топ 10 се допълва от Париж, Токио, Сидни, Цюрих, Сингапур, Пекин и Гуанджоу.

Традиционните търговски центрове остават най-важните дестинации за ритейлърите, въпреки разрастването на електронната търговия, се посочва в доклада. Все още електронната търговия представлява малък дял от общите продажби на търговците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още