IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителен пояс за Sahara: Саудитски и британски инвеститори искат хотелите й

Офертата може да предизвика наддаване, защото собственикът на Grosvenor в Лондон и Plaza в Ню Йорк преговаря и с катарци за активите

11:19 | 29.07.16 г.
Спасителен пояс за Sahara: Саудитски и британски инвеститори искат хотелите й

Консорциум от саудитски и британски семейни инвестиционни фондове е подал оферта към затруднената индийска компания Sahara в размер на 1,3 млрд. долара за лондонския хотел Grosvenor House, мажоритарния дял в Plaza в Ню Йорк и хотелите Dream Downtown, съобщава FT.

Офертата може да предизвика и наддаване, тъй като наскоро Sahara разкри, че преговаря с катарски инвеститори за хотелите.

Продажбата е единственият спасителен пояс за собственика на конгломерата Субрата Рой. Той е от почти две години в затвора по обвинения в незаконна продажба на конвертируеми облигации на компанията на дребни инвеститори.

За да излезе под гаранция, Рой трябва да плати 1,5 млрд. долара, с които не разполага. Затова и ръководството на затворите в Индия му позволи да си организира импровизиран офис, за да работи над продажбата на активи.

Саудитските и британските фондове, обединени в компанията 3 Associates, са решили да ускорят офертата си заради изгодния обменен курс на британската лира след референдума за Brexit. Според тях евентуална сделка ще е една от най-големите в хотелиерския сектор и ще демонстрира доверието в сектора на бизнес имотите на Острова.

По-рано тази година 3 Associates придоби Pall Mall East в централен Лондон за 85 млн. паунда. В сделката участва и саудитското семейство бин Махфуз.

Sahara притежава 100% от Grosvenor House, 70% от нюйоркския Plaza, в който миноритарен дял има саудитският принц Ал Уалид бин Талал, и 85% от Dream Downtown в Челси в Ню Йорк, припомня изданието.

Индийският конгломерат придоби Grosvenor House от Royal Bank of Scotland през 2010 г. – в разгара на кризата за банката, за 470 млн. паунда. 

Plaza може да бъде продадена всеки момент, защото банка кредитор наскоро продаде проблемния дълг на Субрата Рой във връзка с хотела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още