IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите в Лондон прибягват до "подсладители", за да привлекат купувачи

Надпреварата за клиенти включва различни подаръци, например безплатен електрически автомобил, безплатен iPad, обзавеждане и т.н.

10:33 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път от години строителните компании в Лондон, които някога се радваха на наддавания от страна на купувачите, сега са принудени да стимулират клиентите си, за да купят имот, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.com.

Като ясен знак, че пазарът на имоти в Лондон се забавя, строителни компании предлагат автомобили, субсидии за покриване на гербовия налог, безплатни iPad-и, озвучителни системи и други „подсладители“ за купувачите.

Само за да отидат на оглед, потенциалните купувачи получават безплатно просеко и гурме пица, пише изданието.

Строителна компания например подарява електрически автомобил Renault Zoe на стойност 18 045 паунда (23 427 долара) на всеки купувач на жилище в нейната сграда, съобщава британският в. Guardian.

Същият строител изявява готовност да покрие гербовия налог на купувача на апартамент на стойност 1,99 млн. паунда, който възлиза на 153 хил. паунда (почти 199 хил. долара).

Други компании пък предлагат безплатен iPad на купувачите, които оставят депозит за жилище в размер на 2 500 паунда (3 245 долара).

Според имотни експерти тези екстри са знак, че пазарът започва сериозно да се забавя. Строителите обаче настояват, че изобщо и дума не става за забавяне.

Сред другите „подсладители“, които се предлагат на пазара на жилища в британската столица, са безплатно обзавеждане за 20 хил. паунда (26 хил. долара), безплатни самолетни билети за пътувания за период от три години и други.

Според различни оценки в момента в Лондон се строят около 60 хил. луксозни жилища, търсенето за които се забави сериозно заради Brexit. Предсрочните избори, които ще се състоят на 8 юни, също се отразяват негативно на пазара.

Нарастващата инфлация и забавянето на ръста на доходите оказват силен натиск върху цените на жилищата, като според данни на ипотечния кредитор Nationwide през март цените в национален мащаб за паднали за първи път от около две години.

Средната цена на жилищата на Острова се е понижила с 0,3% до 207 308 паунда през март спрямо февруари. Спадът е изненадващ за икономистите, които продължават да очакват, че цените на жилищата в страната ще растат заради недостатъчното предлагане.

Последните увеличения на гербовия налог също са сред причините за спада на сделките, подчертава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още