IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на терена на изоставеното летище край Атина започва догодина

През 2017 г. ще бъдат вложени 500 млн. евро в мащабния проект, който е един от най-големите в Европа

11:51 | 26.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така ще изглежда след няколко години крайбрежният район край Атина, който в момента тъне в забвение. <em>Снимка:&nbsp;Global Investment Group</em></p>

Така ще изглежда след няколко години крайбрежният район край Атина, който в момента тъне в забвение. Снимка: Global Investment Group

През следващата година ще бъдат вложени 500 млн. евро в един от най-големите проекти в сектора на имотите в Европа – преобразяването на територията, на която е разположено изоставеното международно летище на Атина, съобщава Bloomberg.

В момента в района е изграден бежански лагер, който подслонява над 2 500 души. Лагерът обаче е незаконен и ще бъде разрушен.

Информационната агенция припомня, че консорциум с водещ партньор Lamda Development SA – компания, в която като акционер участва и инвестиционният гигант Blackstone Group LP, купи терена след няколкогодишни перипетии. Предвижда се районът да бъде превърнат в луксозен курортен комплекс с марина, хотели, аквариум, мол и жилищни сгради.

В джойнт венчъра, който ще разработва терена, участват китайската Fosun International Ltd., компанията от Абу Даби Eagle Hills и Latsis Group.

Консорциумът Global Investment Group купи изоставеното летище Hellinikon от гръцкия приватизационен фонд през 2014 г. за 915 млн. евро. Парламентът в Атина ратифицира сделката миналата седмица, след като кредиторите принудиха Гърция най-накрая да пристъпи към сделката.

Работата по проекта ще започне преди лятото на следващата година, обяснява пред Bloomberg главният изпълнителен директор на купувача Одисеос Атанасиу.

“Представете си Хайд парк, но на крайбрежието, с повече от 300 слънчеви дни в годината и технологии от XXI век”, коментира той.

Атанасиу твърди, че вече има интерес от инвеститори. Някои от тях ще се включат в проекта с финансиране и кредити, други – с директни инвестиции на капитал.

Преди да започне строителството обаче, правителството на Гърция трябва да започне процедурата за изграждане на казино комплекса, тъй като тя е доста сложна.

Консорциумът ще търси и допълнителни инвестиции чрез партньорства или първични публични предлагания. Само за първия етап от проекта са необходими около 2 млрд. евро. Той се предвижда да приключи за период от 5 години, като ще бъдат изградени 250 луксозни жилища. Очаква се на този етап от строителството да бъдат създадени 10 хил. нови работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още