IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco продава бизнеса си в Южна Корея

MBK Partners и група канадски и сингапурски инвеститори купуват поделението Homeplus за 6 млрд. долара

20:39 | 07.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Homeplus ще има нови собственици. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Homeplus ще има нови собственици. Снимка: Ройтерс

Британската верига за търговия на дребно Tesco сключи споразумение за продажба на южнокорейското си подразделение Homeplus на южнокорейската частна инвестиционна компания MBK Partners и група канадски и сингапурски инвеститори за около 6 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Придобиването се превръща в най-голямото в Южна Корея и една от най-мащабните сделки в Азия за тази година. 

Целта на компанията е да бъде намалено дълговото бреме, което тя носи, и което е в размер на 21,7 млрд. паунда. Кредитният рейтинг на Tesco е нисък, което прави рефинансирането на дълга неизгодно. Част от средствата от продажбата могат да бъдат похарчени и за придобиването на други вериги магазини за търговия на дребно във Великобритания, се казва в съобщение на компанията. 

Очаква се сделката да бъде приключена през последното тримесечие на годината, след като бъде одобрена от акционерите на Tesco и от южнокорейското правителство.

За възможната продажба стана ясно преди два месеца, когато FT писа, че компанията е наела HSBC Holdings PLC за управление на процеса по продажба на активите на дребно. Продажбата ще доведе до раздяла с голям процент от чуждестранните активи на Tesco след серията гафове на веригата на дребно, включително счетоводен скандал, масивни отчисления и проблеми с управлението.

В MBK Partners влизат два канадски пенсионни фонда и сингапурската държавна инвестиционна компания Temasek Holdings. Тя заяви, че ще инвестира 1 трлн. вона в Homeplus, втората по големина търговска верига в Южна Корея, през следващите две години.

Магазините на Homeplus с ниски цени са донесли годишни приходи от 8,6 трилиона вона (7,1 млрд. долара) до февруари, а печалбата е била 788 млрд. вона преди лихви, данъци и амортизации.

По-рано миналата седмица словашкият ежедневник Trend писа, че Tesco може да продаде своя бизнес в Словакия, Чехия, Полша и Унгария, за да намали загубите си. Според изданието компанията е заинтересована от продажбата на бизнеса в целия регион, което стеснява кръга на потенциалните купувачи.

Сред тях са собственикът на агрохимическата група Agrofert Андрей Бабиш, който е вицепремиер и министър на финансите на Чехия, а също и лидер на влиятелното политическо движение ANO.

Анализатори коментират, че селективното изтегляне на Tesco от различни държави не е изненадващо, след като през юни американската рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на британската компания на ниво Junk (боклук).

Анализаторите ревизираха оценката на веригата, след като стана ясно, че за първи път за 96 години от съществуването си Tesco отчете рекордната загуба от 5,77 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още