IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивите жилища стават все по-популярни в световен мащаб

Дори и купувачите на луксозни имоти се интересуват от начини да намалят разходите по екологичен начин

13:35 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Здравословни жилища, жилища от естествени материали, зелени жилища – вече има огромно разнообразие от екологични имоти, което да задоволи търсенето от страна на нарастващия брой хора, които се интересуват от устойчивия начин на живот, пише Ройтерс.

Екологичните жилища обаче не са в полезрението на интереса само на любителите на устойчивия начин на живот. Те се търсят и от купувачите на луксозни имоти, твърдят брокери.

Повече от 20% от новопоявилите се потребители на лукс – лица с активи на стойност от 250 хил. до 1 млн. долара, от САЩ, Великобритания, Обединените арабски емирства, Индия и Китай имат собствена визия за устойчивите домове, показват резултатите от проучване на Sotheby's International Realty.

Един от луксозните имоти, който отговаря на изискването за устойчивост, който се предлага на пазара, е имение за 149 млн. долара, разположено в щата Колорадо, САЩ, с 14 спални, спа, пасища за бизони, хеликоптерна площадка и собствена геотермална система за отопление и охлаждане.

На другия полюс е вила в Португалия, изградена от кал и дърво, която се продава за само 50 хил. евро. Други опции предлагат жилищата „извън мрежата“ - специално проектирани къщи, които използват слънчевата светлина за задоволяване на нуждите от електричество и отопление, изградени от естествени или рециклирани материали и с допълнителни „екстри“, например събиране на вода.

Купувачите на имоти все повече търсят начини за намаляване на разходите за поддръжка на жилищата, особено за имотите, които не ползват постоянно и които имат ваканционен характер. Една от идеите им е да намалят разходите по екологичен начин.

Тенденциите се подкрепят и от бързото усъвършенстване на технологиите, които намаляват разходите за енергия – например при слънчевите панели и стъклопакетите.

Повечето хора търсят по-смислен начин на живот, по-опростен начин на живот, който позволява повече време за свързване с естествения свят", казва Дейвид Едж, който управлява уебсайт, рекламиращ устойчиви имоти.

Първоначално сайтът е създаден с цел продажбата на негова екологична къща в Испания.

„Мечтата да притежавате собствена земя и да можете да оцелеете от нея е все още движеща сила", казва той.

Устойчивият начин на живот обаче не трябва да се приема лековато. Той може да включва и много физическа работа и пълна промяна в навиците за хранене, пране, сън, използване на компютър. Икономиите освен това не винаги са толкова ясни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Koger
преди 3 години
Строителството на нискоенергийни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла.За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема, енергийно ефективна монолитна или пасивна къща: https://koger.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Koger
преди 3 години
Устойчивите еднофамилни къщи са имотите на бъдещето. Към тях спадат енергийно ефективни монолитни къщи, нискоенергийни сглобяеми къщи и пасивни къщи. Строителството им е специфично и изисква дългогодишен опит от строителната фирма. За повече инфо: https://koger.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още