IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания оказва натиск върху пазара на бизнес имоти в Европа

Brexit предизвиква силен спад на инвестициите на Острова, което се отразява на обемите на широкия европейски пазар

11:00 | 11.08.16 г.
Великобритания оказва натиск върху пазара на бизнес имоти в Европа

Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа се увеличава през второто тримесечие на годината. Общият обем на инвестициите достига 56,8 млрд. евро за периода, което е с 9 на сто повече спрямо първото тримесечие на годината, показват данните на консултантската компания Cushman&Wakefield.

За първото полугодие обаче обемът достига 109 млрд. долара, което е с 12% под нивата, отчетени през първата половина на 2015 г.

Основен натиск върху пазара оказва спадът на инвестициите във Великобритания заради вота за Brexit, сочат данните. За периода януари-юни обемът на инвестициите в бизнес имоти на Острова се понижава с 35% на годишна база до 32 млрд. евро.

Същевременно активността на пазарите в континентална Европа продължава да се засилва. Регионът привлича общо 77 млрд. евро за полугодието, което е с 3% повече спрямо обема на инвестициите за първата половина на 2015 г.

Единствено в Германия се наблюдава спад на инвестициите в бизнес имоти за периода януари-юни – с 26% до 18 млрд. евро.

Швеция е най-активният инвестиционен пазар, като през второто тримесечие на годината е отчетен рекорден обем вложения за периода – 7,3 млрд. евро. Общият обем за полугодието достига 10,6 млрд. евро. За сравнение, през цялата 2015 г. обемът на инвестициите в бизнес имоти е 10 млрд. евро.

Активността на инвеститорите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа също отчита силен ръст за полугодието – 60%, до 4 млрд. евро.

В 19 от 29 европейски пазара през първата половина на годината е отчетен ръст на инвестициите в бизнес имоти, сочи статистиката на компанията. Като цяло за Европа най-активни са местните инвеститори – с 61% от сделките, които се опитват да се възползват от някои по-слаби пазари, за да увеличат пазарните си дялове.

Водещи инвеститори за полугодието са непублични инвестиционни фондове с 24% пазарен дял. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още