IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на фондовите борси в САЩ се търгуват на рекордно високи нива*

Инвеститорите оценяват високо обещанието на Доналд Тръмп да представи "феноменален" план за данъчни облекчения

17:47 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват на рекордно високи нива в петък – ден, след като президентът Доналд Тръмп обеща скоро да представи план за данъчни облекчения, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 77 пункта, като Goldman Sachs дава най-силен положителен импулс.

Широкият измерител S&P 500 расте с 0,3 на сто, като секторът на енергетиката повежда сферите, които се търгуват на зелена територия.

Технологичният бенчмарк Nasdaq записва повишение от 0,26%.

И трите измерителя се насочват към рекордни седмични повишения.

„Когато той каза „феноменален данъчен план“, това даде надежда на пазара, че скоро ще имаме такива политики“, коментира Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. “Той просто раздвижи пазара, казвайки, че не е забравил за данъчната реформа”, допълва Кросби.

Вчера Тръмп заяви, че през следващите две или три седмици се очаква представянето на плана.

Доларът реагира и доларовият индекс се повиши с 0,3%. Едно евро се обменя за 1,063 долара, а курсът на йената е 113,43 йени за долар. На дълговите пазари доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повишава до 2,416%, а 2-годишните ценни книжа са с доходност около 1,2%.

Цената на златото продължава да се понижава, като фючърсите върху благородния метал поевтиняват с 0,32% до 1 232,85 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,60% до 53,85 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 1,64% до 56,54 долара за барел.

В сферата на макроикономиката вносните цени се повишават с 0,4% на месечна база през януари, което е над очакванията. Износните цени растат с 0,1% в унисон с очакванията.

*Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още