IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Wall Street поскъпват след разочароващите данни за заетостта*

Докладът на Министерството на труда е ключов за решенията на Федералния резерв

18:12 | 02.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поскъпнаха в петък, след като беше публикуван докладът за заетостта, който не успя да оправдае пазарните очаквания, съобщава CNBC. Секторите на енергетиката и компаниите за комунални услуги записват ръст от 1%.

Малко след отварянето на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с над 100 пункта, като за ръста най-много допринaся Boeing.

В широкия индекс S&P 500 компаниите за комунални услуги повежда деветте сектора, които се търгуват на зелена територия. Акциите на Apple поскъпват с 1%, а технологичният индекс Nasdaq се повишава с над 0,5%.

Докладът на Министерството на труда показа, че заетостта в САЩ през август се повишава с 151 хил. работни места, а пазарите очакваха ръст от 180 хил.

След публикуването на данните вероятността от повишение на лихвените проценти се понижи от 27 до около 18%.

„Това не са данните, които Фед иска да види“, казва Линдзи Пигза, главен икономист в Stifel Fixed Income. “Фед искаше доказателства, че докладите от юни и юли говорят за стабилен пазар на труда”, допълва тя. По думите й заседанието на Фед на 20-21 септември ще се проведе на фона на слабо първо полугодие и пазар на труда, който губи инерция.

Данните разочароваха инвеститорите, заложили на долара, които се надяваха на висок ръст, който от своя страна да доведе до повишение на лихвите в края на този месец.

Към 17:50 часа българско време доларовият индекс е 95,51 пункта.

Едно евро се обменя за 1,1168 долара, а курсът на йената е 104,13 йени за долар.

Имаше и доклад за фабричните поръчки през месец юли, които растат с 1,9% на месечна база, което е под очакванията.

Американският лек суров петрол WTI и Брентът поскъпват с по около 2,3% до съответно 44,19 долара и 46,53 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,38% до 1 322,25 долара за тройунция.

Доходността по държавните облигации се повишава, като тази по 2-годишните книжа е 0,80%, а тази по 10-годишните – 1,613%.

*Данните са актуални към 18:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още